2015. április 30., csütörtök

Könyvek 2015. április

























Edith Vonnegut: Basket of Little Devils

Gál György Sándor: Honthy Hanna

Georges Simenon: Maigret és a három nő

M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Wellspring of Death

P. D. James: A halál jár Pemberley-ben

Franck Thilliez: E-szindróma (Folytatása következik...)

Philip Roth: The Dying Animal (Harmadszor.)

VIII. Henrik udvarában (1984-ben jelent meg ez a csodakönyv. Írások vannak benne a korból, például Henrik és Boleyn Anna versei is, vagy részletek az Utópiából. A költők életrajzai mellett Hans Holbein rajzai, és ráadásnak egy bakelitlemez amelyen Henrik szerzeményeit játssza a Fraternitas Musicorum nevű együttes. Mindez 13 ezer példányban, megmosolyogtató áron, ami viszont akkor a fizetésem 5 százaléka volt.)

2015. április 7., kedd

Húsvéti ebéd

Villantási célzattal, két finn vendég részvételével:




















Főtt sonka, keménytojás, zöldségek, torma, töltött tojás (tojássárga, házi padlizsánkrém, kockára vágott csemege uborka), kalács



Lencseleves sonkalével főzve





Párolt csirkemell (csontos, bőrös), rizs, párolt gyümölcsök (Aszalt barack, füge, aszalt szilva egy éjszakán át ázott teában fél citrom héjával. Másnap 2 evőkanál karamellizált mézet felengedtem kb. 2 dl rozéval, beletettem a gyümöcsöket, szerecsendió, gyömbér, kevés áztatólé. Főtt kb. fél órát.), narancssaláta

Madártej (sült habbal)

Kávé, mákos kalács (ez volt bolti).




















Elég jól sikerült.

2015. április 3., péntek

Sokoldalú magyar író

Merel dícsérte a Fehér királyt, beleolvastam én is. Nem sokkal később láttam egy portréfilmet a feleségről, aki gyönyörű, extrovertált, és persze ő is tehetséges, mint a nap. Engem mégis az enyhén beszédhibás, introvertált óriáscsecsemőre emlékeztető, pár percre megjelenő Dragomán György nyűgözött le. Kiderült, remek honlapja van mindkettőjüknek, rajtuk mindenféle olvasnivaló. Ha azt mondom, hogy utálom a novellákat (mire belemelegszik az ember, vége van), akkor nem kis jelentőségű, hogy minden tárcát és kis írást elolvasok tőle, még a Good Foodban, és  Stahl magazinban is. Nem véletlen, hogy ezekbe is ír, hiszen remekül főz. Állítólag ennek révén még a Ridikül című műsorban is szerepelt.

Az ételt, amiről szó van, ettem már Finnországban. Az az egyszerű házi kaja, amit az éttermek nem nagyon tartanak. Arra gondoltam, könnyű reprodukáln, de minidg halasztódott. A másfél éve fiatalon meghalt Várady Eszter blogján a legnépszerűbb bejegyzés volt, de Dragomán György receptjének ovasása után nem lehetett tovább halogatni az elkészítését.

Finn lazacleves (2 személyre):




















1 kisebb fej vöröshagymát felaprítunk és 1 dkg vaj és 1 evőkanál olívaolaj keverékén kevés sóval megpárolunk. Hozzáadunk  2 közepes méretű meghámozott és apró kockákra vágott krumplit. Sózzuk, borsozzuk és a hagymán pár percig pirítjuk. Most tegyük hozzá a kaprot (szárazat vagy frisset) és engedjük fel annyi vízzel, hogy a krumplit ujjnyival ellepje. Lefedve főzzük, míg a krumpli megpuhul. Adunk hozzá kb. fél dl tejszínt és beleteszünk 20 dkg kockára vágott friss lazacot. Éppen csak felforraljuk, majd lefedve 5 percig állni hagyjuk. Tálaláskor még lehet szórni kaprot a tetejére, vagy meg is lehet citromozni. Vajas rozskenyér jár hozzá.

Nagypénteki ebéd.