2012. december 13., csütörtök

Pret a Manger levesek


Londonban tölteni egy hétvégét, plusz egy vasárnapot megfizethetetlen. Szó szerint. Vagy mégsem? Ha sikerül olcsó, egyszerű, és jó helyen lévő szállást találni az nagy szerencse, és persze kitartó keresés eredménye. Egy napi Travel card 7 font, nem is annyira vészes. Sok múzeum ingyen van. Akkor már csak enni kell, és talán mindezt kifutja az, amit a nottinghami továbbképzésre kapott ösztöndíjból sikerül megspórolni. Szerencsére London mindenféle fast food-ot kínál. Az első találkozás után maradtam a Pret a Manger leveseinél és szendvicseinél, és nagyon keresni sem kellett a helyeket. Minden metrómegálló mellett van egy. A Trafalgar téritől, amely Nelson oszlopával szemben van, alig kétszáz méterre, a National Portrait Gallery bejáratánál van a következő. A Russell Square-i és a South Kensingtoni metró mellett. A Picadillyn, az Oxford streeten. A szálloda 500 méteres körzetében több is volt. (Csak ahová éppen betértem.) Kávé, tea, szendvicsek, egyszerű sütemények jó minőségben. Reggel porridge a melegített pultban, utána levesek estig. Papírpohárban, forrón, és jóízűen. Az egyik jellemzőjük a finomra darabolás. A zöldségek fél centis kockára vágva, a húsok kicsit nagyobbra.Legalább négyfélét megkóstoltam, és kellő mennyiségű inspirációt kaptam továbbiakra. Sokféle hozzávalóból készült, karakteres ízű, jó sűrű levesek. Itthon először egy olyat főztem, ami a Londonban kóstoltak ihletésére készült, azután próbáltam reprodukálni néhányat a honlapon találhatóak közül, a félig-meddig közölt receptek alapján. Jellemző (rám, a konyhámra, a bloggerekre általában?), hogy még a marokkói csirkeleveshez is megvolt otthon az összes hozzávaló.

Pret a Manger leves (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):



1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 evőkanál olajon megdinsztelünk. Apró kockára vágott répa és zeller* társaságában pároljuk puhára. Hozzáadunk 3 fej apróra vágott gombát és 1 doboz csípős arrabiata szószt (Sp#rból). Felengedjük vízzel. Adunk hozzá egyleveskockát, 1 babérlevelet, kakukkfüvet és zsályát. Felforraljuk, sózzuk, ha kell, és teszünk bele (intuitíve) 1 maréknyi lencse-barna rizs-borsó keveréket. Addig főzzük, míg ez megpuhul, kb. 10 percig. Fél paradicsompaprikát és 2 szál debreceni kolbászt is feldarabolunk hasonló méretűre, mint a többi zöldséget, és a leveshez adjuk 1 csokor felaprított zöldpetrezselyemmel együtt. Kész.

Cream of chicken soup (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):


Kb. 20 dkg csirkemellet  1 evőkanál olajon megpirítunk, kiszedünk. 1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk és az olajon megdinsztelünk. Teszünk még hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Apró kockára vágott répát és zellert adunk még hozzá. Felengedjük vizzel, teszünk bele 1 leveskockát. Ha felforrt, hozzáadunk a fenti rizs-borsó-lencse keverékből**. Ízesítjük zsályával.  A csirkemell darabokat kis kockára vágjuk, és a főzés végén visszatesszük a levesbe fél apróra vágott paradicsompaprikával és 1 csokor felaprított zöldpetrezselyemmel együtt. Tejszínt öntünk bele. Kész.
Ez lehetne sűrűbb. Többféle zöldség? Az eredetiben volt krumpli is. 


Marokkói csirkeleves (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):





Egy sült csirkecombot kicsontozunk, és apró darabokra vágunk. Az olajon, amelyen a csirke sült, megdinsztelünk 1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát. Teszünk bele egy kevés pirospaprikát. Hozzáadunk 1 kis doboz sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk. Felöntjük vízzel, teszünk bele 1 leveskockát. Ízesítjük mozsárban összetört koriandermag és római kömény keverékével, chilivel és szárított jalapeno parikával és zsályával.Adunk még hozzá 1 rúd egész fahéjat és 1 doboz leöblített csicseriborsót, meg 5-6 dkg apróra vágott aszalt sárgabarackot. 10-15 percig főzzük, majd beletesszük a feldarabolt sült csirkét. Átmelegítjük, és kész.

Finom, de szigorúan csak egyszeri próbálkozás. Talán csak a csicseriborsó állaga nem tetszett, de az elég volt. G. viszont lelkesen ette, mint babgulyást. (Ő nevezte így.)

Sausage hotpot soup (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):




1 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 evőkanál olajon megpárolunk. Teszünk még hozzá1 gerezd felaprított fokhagymát és kevés pirospaprikát*** Teszünk hozzá fél doboz sűrített paradicsomot, kicst pirítjuk, és felöntjük 1 dl vörösborral. Adunk hozzá 1 evőkanál Worchester szószt, 1 babérlevelet és zsályát. Felforraljuk, teszünk bele 2 doboz leöblített fehérbabkonzervet. Kb. 10 perc főzés után hozzáadunk 1 pár apróra vágott virslit és 1 csokor felaprított zöldpetrezselymet. Kész.

Ham Hock Soup (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):

1 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 evőkanál olajon megpárolunk. Apró kockára vágott répa és zeller társaságában pároljuk puhára. Teszünk még hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Hozzáadunk 3 fej apróra vágott gombát, kakukkfüvet, zsályát, 1 babérlevelet és 1 cső száraz csípős paprikát. Felöntjük vízzel, teszünk bele még 1 leveskockát, 1 kis doboz leszűrt kukoricát, és felforraljuk. Hozzáadunk néhány darabnyers füstölt sonkát, vagy császárszalonnát. Beleteszünk 1 maréknyi lencse-barna rizs-borsó keveréket, vagy valami mást, vegyes rizst például, és kb. 10 percig főzzük, míg a rizs megpuhul. Apróra vágunk fél paradicsompaprikát, 15-20 dkg főtt füstölt tarját, és a leveshez adjuk, de ezzel már csak átmelegítjük. Ha kész, adunk még hozzá 1 csokor felaprított zöldpetrezselymet, és öntünk bele egy kevés tejet, vagy tejszínt.

Spanish chorizo & butterbean soup (kb. 1,5 liter, 3 nagy adag):




1 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 evőkanál olajon megpárolunk. Apró kockára vágott  zeller társaságában pároljuk puhára. Teszünk még hozzá zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet és kb. 5 dkg apró kockára vágott füstölt kolbászt. Ha a kolbász zsírja már kicisit kisült,még adunk hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Levesszük a tűzről és fűszerezzük pirospaprikával és chilivel. Beleteszünk 1 kicsi üveg sűrített paradicsomot. Felengedjük kb. 8 dl-1 liter vízzel. Teszünk bele 1 doboz leöblített fehérbabot, 5 dkg kockára vágott puhább paprikás szalámit és 1 leveskockát, meg 1 szárított csípős paprikát. Ha felforrt belefőzünk 1 jó maréknyi levestésztát. Utánaízesítjük, és ha a tészta megfőtt, adunk még hozzá 1 csokor felaprított zöldpetrezselymet.

Póréhagyma szinte mindenbe kellene, de mezei zöldséges nem tart. Csak ezért a tecsóba menni szívás. Bármiért.

*1 fej zellerből és két nagy répából még legalább három csomag mehet a mélyűtőbe a következő levesekhez.

**Ha még van a csomagból, amit a Sp#rban vettünk. De sajnos úgy tűnik kivették a szortimentből. Sebaj, van rizs-vadrizs-szuperrizs keverék is, aranyárban.

***Nyilván nem akkora mennyiségről van szó, mint egy krumplilevesnél. Csak moderato.

A változatok száma végtelen. Nagy vonalakban: hagyma vagy soffrito alap (hagyma-zeller-répa), zöldségek, minél több, határozott ízesítés, kevés szénhidrát (rizs, tészta), valami húsféle, szép egyenletes darabolás. Zöldfűszerek. Szeretni fogom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése