2013. május 20., hétfő

Ebéd és maradék

Egy zöldségekkel együtt sütött csirkemell nem olyan nagy valami, de az ízesítés módja megérdemel némi említést. A zöldségeket kicsit sikerült túlspilázni, ezért egy pizzaszerű képződmény is készült másnap este.

Zöldséges csirkemell (2 személyre):



1 csontos csirkemellről lefejtjük a húst bőrével együtt ( a csont mehet a borsólevesbe). 1 liter vízbe 6 dkg (60 g) sót teszünk, és 1 órára ebbe a folyadékba áztatjuk a csirkecombokat. Ezután leszárítjuk őket, és 1 evőkanál olívaolajon mindkét oldalukat átsütjük, a bőrös felével kezdve. Eközben a másik oldalát borsozzuk és beszórjuk valamilyen csirkéhez való fűszerkeverékkel. A húsvasaló használata nagyon hatékonnyá teheti ezt a műveletet. A visszamaradt olajban 1 fej karikára vágott vöröshagymát pirítunk. Hozzáadunk 1 cukkinit és 3 nagyobb fej gombát kockára, és 2 kisebb répát karikára vágva. Nagy tűzön megpirítjuk, esetleg ízesítjük. Egy tepsi aljára tesszük a zöldségeket, rájuk fektetjük a csirkemelleket és 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, míg a csirke bőre alaposan megpirul.

Az egyik darab húst ketten alig bírtuk megenni.

Mivel maradt zöldség, és volt még két kisebb darab leveles tészta a múltkori pitéből, készítettem belőlük egy pizzaszerű lepényt.

Zöldséges lepény (2 személyre):



Egy tepsit kibélelünk leveles tésztával. Megkenjük paradicsomos pestóval. (Gyengém a Sp#rból származó fajta.) Elosztjuk rajta a maradék párolt zöldséget, szórunk közé kockázott bacont. A tetejére mozzarella sajtot szeletelünk, és 200 fokon jól átsütjük.

Mindenhol leszólom a pizzát, ahol csak tudom, de ebben az ételben rendesen fűszerezett, kellemes ízű zöldségragu volt, nemcsak esetlegesen összedobált dolgok, mint általában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése