Az örökségembe egy tésztagép is tartozott. Hogy hozzá se nyúltam évekig, annak sok oka lehet, de anyukám sem használhatta, legföljebb egyszer, a nyomokból ítélve. Úgy emlékszem, későn is kapta, már nem nagyon volt kedve és ereje belemerülni a tésztakészítésbe, egyébként is felhagyott a házi tésztakészítéssel úgy tizenhat éves korom körül. Most valahogy kedvet kaptam hozzá, megreszkíroztam 30 deka lisztet meg 3 tojást. Jamie Oliver szerint kétféle lisztet használjunk, síma és réteslisztet fele-fele arányban, semmi só. Rengeteg tapasztalatot szereztem, de mindez nagyon gyorsan történt, és minden kicsi tévedést korrigálni lehetett. E percben lelkes vagyok, és miért ne maradnék az: körülbelül másfél órai munkával egy évre való tésztamennyiséget tudnék előállítani. Ma készült lasagne-lap, kétféle szélesmetélt, cérnametélt. A gép masszív, látszik, hogy örök életre tervezték és botrányosan egyszerűen használható. Jamie Oliver első szakácskönyvében rengeteg jó tanács van, és a fórumokon is mindenfelé. Próbálja ki, aki szeretné.
A mai tészták:
Spenótos lasagne (2 személyre):
A kinyújtott tésztát csak lapokra kell vágni, és a töltelékkel rétegezve lerakni, sütés közben szépen megpuhulnak. A töltelékhez 1 csomag bébispenótot 1 gerezd reszelt fokhagymával együtt olívaolajon megfonnyasztunk, megborsozzuk. A levét enyhén kinyomkodjuk. 25 dkg krémtúrót összekeverünk 1 kis pohár joghurttal, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük szerecsendióval és hozzáadjuk a spenótot. A tésztalapokat megkenjük a keverékkel és kevés gorgonzolát morzsolunk rá. A krém mindenütt fedje be a tésztát. A tetejére tegyünk néhány szelet mozzarellát és 200 fokos sütőben süssük pirosra.
Bloggertársam emlékének ajánlom.
Igen, ez jó móka! Csak tuti tojás és liszt kell hozzá aztán amikor esszük, érezni lehet hogy sokkal gazdagabb az íze, mint a boltinak. Az olaszok is durva szemű lisztből készítik, és ők csak tudják!
VálaszTörlés