2013. augusztus 14., szerda

Házitészta

Az örökségembe egy tésztagép is tartozott. Hogy hozzá se nyúltam évekig, annak sok oka lehet, de anyukám sem használhatta, legföljebb egyszer, a nyomokból ítélve. Úgy emlékszem, későn is kapta, már nem nagyon volt kedve és ereje belemerülni a tésztakészítésbe, egyébként is felhagyott a házi tésztakészítéssel úgy tizenhat éves korom körül. Most valahogy kedvet kaptam hozzá, megreszkíroztam 30 deka lisztet meg 3 tojást. Jamie Oliver szerint kétféle lisztet használjunk, síma és réteslisztet fele-fele arányban, semmi só. Rengeteg tapasztalatot szereztem, de mindez nagyon gyorsan történt, és minden kicsi tévedést korrigálni lehetett. E percben lelkes vagyok, és miért ne maradnék az: körülbelül másfél órai munkával egy évre való tésztamennyiséget tudnék előállítani. Ma készült lasagne-lap, kétféle szélesmetélt, cérnametélt. A gép masszív, látszik, hogy örök életre tervezték és botrányosan egyszerűen használható. Jamie Oliver első szakácskönyvében rengeteg jó tanács van, és a fórumokon is mindenfelé. Próbálja ki, aki szeretné.

A mai tészták:































Spenótos lasagne (2 személyre): 





















A kinyújtott tésztát csak lapokra kell vágni, és a töltelékkel rétegezve lerakni, sütés közben szépen megpuhulnak. A töltelékhez 1 csomag bébispenótot 1 gerezd reszelt fokhagymával együtt olívaolajon megfonnyasztunk, megborsozzuk. A levét enyhén kinyomkodjuk. 25 dkg krémtúrót összekeverünk 1 kis pohár joghurttal, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük szerecsendióval és hozzáadjuk a spenótot. A tésztalapokat megkenjük a keverékkel és kevés gorgonzolát morzsolunk rá. A krém mindenütt fedje be a tésztát. A tetejére tegyünk néhány szelet mozzarellát és 200 fokos sütőben süssük pirosra.

Bloggertársam emlékének ajánlom.

1 megjegyzés:

  1. Igen, ez jó móka! Csak tuti tojás és liszt kell hozzá aztán amikor esszük, érezni lehet hogy sokkal gazdagabb az íze, mint a boltinak. Az olaszok is durva szemű lisztből készítik, és ők csak tudják!

    VálaszTörlés