2014. június 25., szerda

Libatepertő

Nem éppen nyári fogás. Mostanában megint sokat forgatom Hegyi Barbara szakácskönyvét, mert egyszerű, jóízű, és abszolút szezonális receptek vannak benne. Persze, néha elkalandozom, és az őszi recepteket is megnézegetem. Azután, ha bőrös libahájat látok a hentesnél harminc fokban, akkor habozás nélkül nekiállok tepertőt sütni.

Sörös libatepertő (nagyon hamar elfogy):





















1 kg bőrös libahájat két-három cm-es darabokra vágunk. Egy nagyobb lábasban ráöntünk fél-háromnegyed liter sört, hogy a hájdarabok lazán el tudjanak benne helyezkedni. Teszünk még bele 1 bio zöldségleves kockát, felforraljuk, majd közepes lángon, enyhén forrásban tartva főzzük, néha megkeverjük. 70-80 perc múlva a lé nagy része elpárolog és kitisztul, a bőrdarabkák pirulni kezdenek. Ha majdnem késznek ítéljük, beleöntünk 1-2 evőkanál tejet, amitől jól felhabzik, de ettől lesz a tepertő ropogós. Még pár percig pirítjuk, majd konyhai papírra kiszedjük. Ha a zsír kicsit kihűl, üvegekbe szűrjük. Kb. fél liter lesz, tiszta nyereség.

Érdekes, most nem volt semmi ellenkezés, mikor felvetettem, hogy valaki menjen el bevásárolni a vacsorához....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése