2014. június 4., szerda

Új kencék

Béziers-ben, ahol április elején töltöttem egy hetet, pénteken délelőtt a szomszéd sarkon lévő autóparkolóban piac volt. Nem részletezem, volt millió zöldség (articsóka!), mindenféle tengeri herkentyű, sajtok, lóhús. Az olajbogyós standon kencéket is árultak, a pirosból vettem, aranyárban, és megpróbáltam rekonstruálni a cimke és az ízemlék alapján. Egészen jól sikerült.

Aszalt paradicsomos kence





















Egyenlő súlyú aszalt paradicsom és zöld olajbogyó. Kevés olívaolaj, provence-i fűszerkeverék.

A fűszerkeverék most Hollandiából jött, de néha a K#tányi választékában is van.

A következő receptek az új német nyelvű szakácskönyvemből valók, amelyben mindenféle kencék vannak. Mivel egészen puha avokádó is volt végre a zöldségesben, a guacamolévael kezdtem.

Guacamole

.





















Összetört avokádó, citromlé, magtalanított paradicsomkockák, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd összetört fokhagyma, 1 felaprított csiliparika, só, bors.

Máshonnan származik az infó, de hasznosnak bizonyult, miszerint a guacamole nem változtatja a színét, ha az avokádó magját is belepottyantjuk, amikor kész.

Mondjuk nem nehéz kikerülni.

Nyers zöldségkrém
  



















1 evőkanál vegyes mag száraz serpenyőben pirítva, mozsárban összetörve, 1 finomra reszelt répa, pár dekányi zeller apróra vágva, fél zöldpaprika apróra vágva. 12,5 dkg túró, 7,5 dkg majonéz, 1 teáskanál ecetes torma. Só, bors, 1 csipet cukor, 1 evőkanál citromlé, metélőhagyma finomra vágva.

Ez volt az első recept a könyvben, ezután szisztematikusan haladok tovább.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése