Kardamommal
ízesített zöldségkrémleves
Hozzávalók 3
személyre:
1 fej
karalábé
1 közepes
fej zeller, vagy egy nagyobb fej fele
1 kis fej
vöröshagyma
1 evőkanál
olívaolaj és egy kevés
2 dkg vaj és
egy kevés
Fél liter
zöldség, vagy húsleves
1-1,5 dl
tejszín
Kakukkfű,
szerecsendió, kardamom
2 evőkanál
méz
Só, bors
A hagymát
felaprítjuk, a gyökérzöldségeket kis kockákra vágjuk. Az olívaolajat
felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát és a zellert, és pár percig
pároljuk. Megszórjuk egy csipet kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük
a vajat. Ha a vaj felolvadt, hozzáadunk egy mokkáskanál őrölt kardamomot, és 5
percig tovább pároljuk a zöldségeket. Ekkor beletesszük a karalábé kockákat is,
és rácsorgatjuk a mézet. Lefedve 30 percig pároljuk, időnként megkeverjük.
Ereszt annyi levet, hogy nem kell hozzáadni folyadékot, de ha mégis elpárologna
a leve, adjunk hozzá egy kicsi vizet. Ha jól megpuhultak a zöldségek, akkor
engedjük fel a levessel, forraljuk fel, és néhány percig főzzük. Ekkor vegyük
le a tűzről, és pár perc állás után több részletben merülőmixerrel pépesítsük.
Levesszűrőn paszírozzuk át. Ezen a ponton lehet eltenni másnapra. Tálalás előtt
melegítsük fel, és öntsük bele tejszínt. Ha a leves esetleg túl sűrű, kevés
zöldséglevessel, vagy húslevessel hígíthatjuk. Adjunk hozzá még egy késhegynyi
vajat, hogy szép fényes legyen (montírozás!), ellenőrizzük a sósságát. Leveses
csészében tálaljuk. Pár csepp olívaolajat csepegtessünk a leves tetejére, és
reszeljünk rá szerecsendiót.
Sárgaborsókrémleves
(4személyre)
25 dkg
sárgaborsót váltott
vízben megmosunk, és egy éjszakára beáztatunk. Másnap leöblítjük, és hideg
vízben feltesszük 3 szál répával, 2 szál gyökérrel, 1 fej zellerrel, 1
vöröshagymával és 1 zöldpaprikával főni, egyelőre só nélkül. Addig
főzzük, míg a borsó jól megpuhul. Ez 1,5-2 óra is lehet. A kuktát nem
ajánlom. A sárgaborsó eltömi a szelepet, és az edény tartalma a plafonon köt
ki. Ez velem megtörtént. Ha a borsó puha, a zöldségeket kiszedjük, és a
levest sóval és borssal ízesítjük, majd merülőmixerrel
pépesítjük. 2 fej vöröshagymát félbevágunk, majd a fél hagymákat
vékony karikára vágjuk. A szétszedett karikákat lisztbe forgatjuk.
A fölösleges lisztet alaposan lerázzuk róluk (legjobb szűrőben) és hagymakarikákat
bő forró olajban pirosra sütjük. A leves tetejére szedjük.
Karfiol krémleves (4 személyre
bőségesen)
Apróra vágunk 1 fej vöröshagymát. 1 közepes
burgonyát kis kockákra vágunk. Egy kb. 1 kg-os fej
karfiolról levágjuk a rózsákat, és azokat még kisebb darabokra
aprítjuk. 2 dkg vajat megolvasztunk 2
evőkanál olívaolajjal és a zöldségeket fedő alatt 10 percig
pároljuk, vigyázva, hogy ne barnuljanak meg. Enyhén sózzuk.
Adunk hozzá fél liter alaplevet, felforraljuk, közben sózzuk,
borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. A forrásban lévő leveshez
öntünk 2-3 dl tejet és addig főzzük, míg a zöldségek
meg nem puhulnak. Kicsit hagyjuk hűlni, és merülőmixerrel pépesítjük. Adunk még
hozzá további fél liter alaplevet. Utánaízesítjük.
Tálalás előtt 1,5 dl tejszínt öntünk bele. A tetejét
megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy
kicsit megcsepegtetjük olívaolajjal. Ízlés szerinti
betétet adhatunk hozzá, nálunk kisütött kolozsvári szalonna kockák és kéksajtos
pirított zsemlekocka volt hozzá.
A kéksajtos pirított zsemlekockához 2 zsemlét 1
cm-es kockákra vágunk. 5 dkg vajat megolvasztunk serpenyőben, és belemorzsolunk
5 dkg kéksajtot. Amikor a sajt elolvadt, beleforgatjuk a zsemlekockákat, és
sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben addig sütjük, míg színt kap.
Konyhai papíron leszárítjuk, lehűtjük, és a leveshez adjuk.
Krumpli és
póréhagyma krémleves
1,5 kisebb
póréhagymát karikára vágunk és olívaolajon puhára párolunk. Hozzáadunk 1 nagy
krumplit kicsi kockákra vágva, és egy kevés vízzel felöntjük. Sózzuk,
borsozzuk, adunk hozzá majorannát. Nagyon puhára főzzük, turmixoljuk. Kicsit
felhígítjuk vízzel. Forrás után adunk hozzá kb. 1 dl tejszínt és kéznél lévő
zöldfűszereket, mondjuk egy teáskanál mélyhűtött keveréket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése