2014. július 9., szerda

Ecet és olaj retró: zöldségkrémlevesek














Kardamommal ízesített zöldségkrémleves
Hozzávalók 3 személyre:
1 fej karalábé
1 közepes fej zeller, vagy egy nagyobb fej fele
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj és egy kevés
2 dkg vaj és egy kevés
Fél liter zöldség, vagy húsleves
1-1,5 dl tejszín
Kakukkfű, szerecsendió, kardamom
2 evőkanál méz
Só, bors
A hagymát felaprítjuk, a gyökérzöldségeket kis kockákra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát és a  zellert, és pár percig pároljuk. Megszórjuk egy csipet kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a vajat. Ha a vaj felolvadt, hozzáadunk egy mokkáskanál őrölt kardamomot, és 5 percig tovább pároljuk a zöldségeket. Ekkor beletesszük a karalábé kockákat is, és rácsorgatjuk a mézet. Lefedve 30 percig pároljuk, időnként megkeverjük. Ereszt annyi levet, hogy nem kell hozzáadni folyadékot, de ha mégis elpárologna a leve, adjunk hozzá egy kicsi vizet. Ha jól megpuhultak a zöldségek, akkor engedjük fel a levessel, forraljuk fel, és néhány percig főzzük. Ekkor vegyük le a tűzről, és pár perc állás után több részletben merülőmixerrel pépesítsük. Levesszűrőn paszírozzuk át. Ezen a ponton lehet eltenni másnapra. Tálalás előtt melegítsük fel, és öntsük bele tejszínt. Ha a leves esetleg túl sűrű, kevés zöldséglevessel, vagy húslevessel hígíthatjuk. Adjunk hozzá még egy késhegynyi vajat, hogy szép fényes legyen (montírozás!), ellenőrizzük a sósságát. Leveses csészében tálaljuk. Pár csepp olívaolajat csepegtessünk a leves tetejére, és reszeljünk rá szerecsendiót.

Sárgaborsókrémleves (4személyre)
25 dkg sárgaborsót váltott vízben megmosunk, és egy éjszakára beáztatunk. Másnap leöblítjük, és hideg vízben feltesszük 3 szál répával, 2 szál gyökérrel, 1 fej zellerrel, 1 vöröshagymával és 1 zöldpaprikával főni, egyelőre só nélkül. Addig főzzük, míg a borsó jól megpuhul. Ez 1,5-2 óra is lehet. A kuktát nem ajánlom. A sárgaborsó eltömi a szelepet, és az edény tartalma a plafonon köt ki. Ez velem megtörtént. Ha a borsó puha, a zöldségeket kiszedjük, és a levest sóval és borssal ízesítjük, majd merülőmixerrel pépesítjük. 2 fej vöröshagymát félbevágunk, majd a fél hagymákat vékony karikára vágjuk.  A szétszedett karikákat lisztbe forgatjuk. A fölösleges lisztet alaposan lerázzuk róluk (legjobb szűrőben) és hagymakarikákat bő forró olajban pirosra sütjük. A leves tetejére szedjük.

Karfiol krémleves (4 személyre bőségesen)
Apróra vágunk 1 fej vöröshagymát. 1 közepes burgonyát kis kockákra vágunk. Egy kb. 1 kg-os fej karfiolról levágjuk a rózsákat, és azokat még kisebb darabokra aprítjuk. 2 dkg vajat megolvasztunk 2 evőkanál olívaolajjal és a zöldségeket fedő alatt 10 percig pároljuk, vigyázva, hogy ne barnuljanak meg. Enyhén sózzuk. Adunk hozzá fél liter alaplevet, felforraljuk, közben sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. A forrásban lévő leveshez öntünk 2-3 dl tejet és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Kicsit hagyjuk hűlni, és merülőmixerrel pépesítjük. Adunk még hozzá további fél liter alaplevet. Utánaízesítjük. Tálalás előtt 1,5 dl tejszínt öntünk bele. A tetejét megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kicsit megcsepegtetjük olívaolajjal. Ízlés szerinti betétet adhatunk hozzá, nálunk kisütött kolozsvári szalonna kockák és kéksajtos pirított zsemlekocka volt hozzá.
A kéksajtos pirított zsemlekockához  2 zsemlét 1 cm-es kockákra vágunk. 5 dkg vajat megolvasztunk serpenyőben, és belemorzsolunk 5 dkg kéksajtot. Amikor a sajt elolvadt, beleforgatjuk a zsemlekockákat, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben addig sütjük, míg színt kap. Konyhai papíron leszárítjuk, lehűtjük, és a leveshez adjuk.

Krumpli és póréhagyma krémleves
1,5 kisebb póréhagymát karikára vágunk és olívaolajon puhára párolunk. Hozzáadunk 1 nagy krumplit kicsi kockákra vágva, és egy kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá majorannát. Nagyon puhára főzzük, turmixoljuk. Kicsit felhígítjuk vízzel. Forrás után adunk hozzá kb. 1 dl tejszínt és kéznél lévő zöldfűszereket, mondjuk egy teáskanál mélyhűtött keveréket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése