2015. január 4., vasárnap

Paradicsomos bab

Folytassuk főzelékkel. Ez az angol reggeli legkevésbé bizalomgerjesztő eleméből, a baked beans-ből fejlesztette ki magát. Keveset cicóznak vele, konzervdobozból kikanalazzák, kicsit megmelegítik, és már oda is lehet lökni a tányér szélére. Egy BBC-recept szerint otthon sok baconnal, ijesztő mennyiségű ecettel és cukorral pár óra alatt kész lehet. Semmiség. A google már az első oldalon feldobott néhány vegetáriánus változatot, és mivel az ajándékba kapott füstölt pirospaprikámat (magyar és majdnem helyi termék!) még nem próbáltam ki, hát rögtön adta magát.

Paradicsomos babfőzelék (2 adag)





















2 doboz fehérbabot leszűrünk és leöblítünk (vagy mélyhűtött fejtett babot pár babérlevéllel egy óra alatt megfőzünk, mint én). 1 fej vöröshagymát olívaolajon megdínsztelünk, hozzáadunk  1 gerezd felaprított fokhagymát és 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Kicsit pirítjuk, majd jön hozzá fél teáskanál füstölt paprika, negyed teáskanál kakukkfű, 1 evőkanál barnacukor és 1 evőkanál szójaszósz. Addig főzzük, míg az olaj szépen elválik a fűszerektől, csak pár percig, akkor hozzáadjuk a babot és 100 ml passatát, vagy inkább valamilyen ízesített szószt, arrabiatát vagy ilyesmit. Megborsozzuk, és fél órát főzzük, közben adhatunk hozzá vizet, vagy a bab főzővizét. A végén sózzuk, és egy kis Worchester szósz sem árt neki.

Az eredeti nem ilyen szaftos, inkább sűrű. Pirítósra kéne kenni.

2 megjegyzés: