Nosztalgia, nyilván nemcsak nekem. Többféle receptet kipróbáltam, az aljával valami sose stimmelt. Ez most jó, a dió meg ráadás.
Női szeszély (Kb. 16 szelet, gyorsan elfogy)
10 dkg vajat megolvasztunk. 2 dkg élesztőt megfuttatunk 1,4 dl langyos tejben 2 kockacukorral. Amikor kész a vajat kikeverjük egy csipet sóval, 2 dkg cukorral, 20 dkg liszttel, 3 tojás sárgájával és a felfutott élesztővel meg 1 citrom reszelt héjával. Sütőpapírral bélelt kicsi tepsibe nyomkodjuk (kb. 20x30 cm) és langyos helyen, mondjuk a melegedő sütő felett 30 percig kelesztjük.175 fokos sütőben 15 percig sütjük. Közben a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadunk 15 dkg porcukrot és azzal addig verjük, míg fényes nem lesz. A sütőből kivett tésztát baracklekvárral megkenjük, arra teszzük a habot és a tetejét megszórjuk tört dióval. (kb. 2 marék diót egy nejlnozacskóba teszünk és a húsklopfolóval néhányszor rácsapunk). 100 fokos sütőben még 20 percig sütjük.
Divány recept, lekvár Margittól.
Mindig sütök, amikor készül a baracklekvár, de idén olyan meleg volt (meg annyi barack), hogy örültem, hogy végeztem a lekvárral. Azóta is hiányzik, sütök én is.
VálaszTörlés