Az eperszezonban volt lehetőség tökéletesíteni a tavaly megismert pitetésztát, külön tekintettel arra, hogy beszereztem egy nagyon kézreálló kis szerszámot, egy pastry cuttert, mivel úgy lehet elmorzsolni a vajat liszttel, hogy kézzel nem is kell hozzáérni.
A sikerhez még a vadiúj Légli-féle pitetálam is hozzásegített, és persze az egyre bővülő gyümölcsválaszték.
Az idei újdonság a morzsasüti, ami inkább édesség, mint sütemény, kanállal ehető, és egy kis mézes-tejszínes mascarpone nagyon jót tesz neki. Az alábbi adag fele elég a kisebbik pitetálhoz, a maradék a mélyhűtőben vár a sorára, de nem volt értelme a kicsi mennyiségeket még felezgetni.
Epres morzsasüti (6 személyre):
Kb. 30 dkg epret megtisztítunk és összekeverjük 5 dkg cukorral, 3 dkg őrölt mandulával és 2 evőkanál vaníliakivonattal. Egy pitetál aljába terítjük. 11 dkg lisztet összekeverünk 1 teáskanál sütőporral és elmorzsolunk benne 7,5 dkg hideg vajat a megfelelő eszközzel, vagy a kezünkkel. Villával belekeverünk 10 dkg szeletelt mandulát és 7,5 dkg barna cukrot. Felét szórjuk az eperre, és a tenyerünkkel kicsit le is nyomjuk. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.. 10 perc állás után tálaljuk fagyival, tejszínhabbal vagy ízesített mascarponéval.
A keverék nagy része lekonvergált a gyümölcs közé, és jól besűrítette.
Ez is elég szottyos! Szerencsére! (üdv, "saját levében", hihihi)
VálaszTörlés