2013. augusztus 3., szombat

Zsályás rizottó

Írtam ugyan egy vitriolos bejegyzést a rizottóról Modor Tibi stílusában pár éve, de végül csak megadtam magam az idők szavának, és készítettem én is rizottót. Gombával, csirkével, zöldborsóval biztosan, és most eljött a zöldséges változatok ideje. Fűszeresebb, szaftosabb, mint a sima rizs, és a készítése sem igényli szigorúan, hogy mellette álljunk. Két keverés között lehet teríteni, bepakolni a mosogatógépbe, vagy bármit, ami még közvetlen ebéd előtt szükséges, és ha kész a rizottó, lehet enni rögtön.

Zsályás rizottó (2 személyre):




















Fél liter vízben feloldunk 1 zöldségleves kockát és belteszünk 1 szelet citromot és 1 kis csokor zsályát. 1 közepes répát 1 cm-es kockákra felvágunk, körülbelül annyi zellerrel együtt, hogy a zellerkocka  a fele legyen a répának. A forrásban lévő zöldséglevesbe tesszük, 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadunk 1-2 maréknyi zöldborsót, és még öt percig pároljuk a zöldségeket. Ezután a zöldségeket leszűrjük és melegen tartjuk, a levet pedig takaréklángon tovább melegítjük. Egy másik edényben 2 evőkanál olívaolajon megpirítunk 1 gerezd felaprított fokhagymát és egy újabb kis csokor zsályát, ezúttal felaprítva. Hozzáadunk 10 dkg megmosott rizottórizst, kicsit pirítjuk, és felöntjük 1-1,5 dl fehérborral. Sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, míg a folyadékot beissza a rizs. Ettől kezdve a zöldséglevesből merünk hozzá kis részletekben és mindig kavargatjuk. Ha a rizs  puha, adunk hozzá 2 dkg vajat és 1-2 evőkanál reszelt parmezán sajtot. Keverhetünk bele még apróra vágott petrezselymet is.

Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése