2014. május 28., szerda

Ben Brooks: Lolito

Nyilván a cím volt a legfontosabb a választásban, a borító csak ráadás. Már a kezemben volt a könyv, amikor kiderült, hogy az író kölyökképű fiatalember, aki alig lépett a húszas éveibe. Tehát ő is éppen beletartozik még a Z-generációba, vagyis, amit leír, annak a valósághoz is van némi köze, legalábbis a világlátást illetően..

























Kezdjük a Lolitával. Nekem az a könyv a végső elszámolásnál a szerelemről szólt. A szex után, persze. Arról a meghökkenésről, amit a tizenkét éves lány szexuális tapasztalatai keltenek a felnőtt férfiban, aki először csak a tiltott gyümölcsöt látja, majd végül a rabjává válik annak a Doloresnek, aki korától, megjelenésétől függetlenül az, aki.
Folytassuk a Z-generációval. Mivel a napjaimat a körükben töltöm, az elégnél többet tudok róluk, de az is lehet, hogy a közelség elhomályosítja a látásomat. Bármi van is a felszínen, a külső szemlélő a töredékét sem veheti észre annak, ami a felszín alatt történik. Ahogy a könyvben a 15 éves Etgar felidézi az Alice-szel kapcsolatos emlékeit, három évre gondol vissza. Ez alatt az idő alatt Alice melle megnőtt, Etgar nemi szerve megbarnult (...) és közben mérhetetlen mennyiségű alkohol fogyott el, megnéztek millió youtube videót és Alice-nek két abortusza volt. Én még mindig nem akarok a füleimnek hinni, amikor hasonló korú kislányok arról beszélnek, hogy idegorvoshoz járnak, hogy fel tudják dolgozni a barátjukkal való szakítást, akivel  két évig együtt éltek. De amikor Etgar emlékei legmélyéről előbányászik egy aktust, ami még őt is zavarba hozza, nekem a szemem se rebben, mert tavaly a 16 évesek napokig csámcsogtak ezen, mert az egyik közülük ugyanazzal  dicsekedett. Olyan élmények záporoznak Etgarra és Alice-re, amelyek mellett Alice anyjának halála valahol a tudatuk peremén marad, és Alice hűtlensége a végső kétségbeesésbe taszítja Etgart.
Itt jön a képbe Macy. Az utolsó oldalakon megtudjuk róla, hogy egy középiskola igazgatónője, akinek az állásába és foglalkozásába került az Etgarral Londonban töltött hétvége. Nyilván nem ő az egyetlen, aki egy chatszobában 46 helyett 35 évesnek mondja magát. De miért folytatja tovább, amikor egyértelműen kiderül, hogy Etgar nem 26 csak 15 éves?
Én arra gondolnék, hogy Macy valamit be akar pótolni, de az is lehet, hogy ő is arra vágyik, ami előtte van: a sok 15 éves fiú közül egyre, és végül a rabjává válik Etgarnak, ezért akar tovább vele maradni, hogy végül a férje rendőröket küldjön utána.

Így megy ez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése