Minden piték anyjával, a Quiche Lorraine-nel akartam kezdeni
a pitereceptek sorát, de a szezon ezt alaposan felülírja. Eper van, rebarbarát
sikerült szerezni, így a tavasz legjobb ízkombinációjából lesz az első pite.
Epres-rebarbarás pite
A tésztához összemorzsolunk 10 dkg hideg vajat 15 dkg
liszttel és egy csipet sóval. Hozzáadunk 1 tojássárgát és 1-2 evőkanál hideg vizet. Lapos koronggá
formáljuk, és folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben tartjuk. Minden egyéb apróságot
a tésztakészítésről itt találunk.
30 dkg epret megtisztítunk, félbevágunk, néhány szál
rebarbarát 1-1,5 centis darabokra vágunk. Külön edényben mindkettőt
meglocsoljuk egy kevés bodzaszörppel és állni hagyjuk. 250 g krémtúrót
elkeverünk 5 dkg porcukorral (vagy többel, ízlés szerint), 2 tojássárgájával, 1
csomag vaníliás cukorral, vagy vanília kivonattal, fél citrom levével, és adunk
hozzá 3 mokkáskanál grízt is.
Egy maréknyi sótlan pisztáciát apróra vágunk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kör alakúra
nyújtjuk, és egy 26 cm átmérőjű kerek piteformába fektetjük. Késsel levágjuk a fölösleges
tésztát a forma pereme mentén. A tészta aljába teszünk még 2 evőkanál tápiókát,
és rákenjük a túrókrémet. A gyümölcsöket leszűrjük. Először az epret osztjuk el
a krém tetején, utána egyenletesen rászórjuk a rebarbarát, végül a forma pereme
mentén a darabolt pisztáciát. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, míg a
tészta közepes színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Ízlés
szerint megszórhatjuk porcukorral.
A rebarbaráért Mónikának jár köszönet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése