2018. május 14., hétfő

Epres-rebarbarás pite



Minden piték anyjával, a Quiche Lorraine-nel akartam kezdeni a pitereceptek sorát, de a szezon ezt alaposan felülírja. Eper van, rebarbarát sikerült szerezni, így a tavasz legjobb ízkombinációjából lesz az első pite.

Epres-rebarbarás pite



A tésztához összemorzsolunk 10 dkg hideg vajat 15 dkg liszttel és egy csipet sóval. Hozzáadunk 1 tojássárgát és 1-2 evőkanál hideg vizet. Lapos koronggá formáljuk, és folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben tartjuk. Minden egyéb apróságot a tésztakészítésről itt találunk.

30 dkg epret megtisztítunk, félbevágunk, néhány szál rebarbarát 1-1,5 centis darabokra vágunk. Külön edényben mindkettőt meglocsoljuk egy kevés bodzaszörppel és állni hagyjuk. 250 g krémtúrót elkeverünk 5 dkg porcukorral (vagy többel, ízlés szerint), 2 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, vagy vanília kivonattal, fél citrom levével, és adunk hozzá 3 mokkáskanál grízt is.
Egy maréknyi sótlan pisztáciát apróra vágunk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, és egy 26 cm átmérőjű kerek piteformába fektetjük. Késsel levágjuk a fölösleges tésztát a forma pereme mentén. A tészta aljába teszünk még 2 evőkanál tápiókát, és rákenjük a túrókrémet. A gyümölcsöket leszűrjük. Először az epret osztjuk el a krém tetején, utána egyenletesen rászórjuk a rebarbarát, végül a forma pereme mentén a darabolt pisztáciát. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, míg a tészta közepes színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.


A rebarbaráért Mónikának jár köszönet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése