Remek tavaszi pite, a kedvenc hosszúkás formámban. A
receptjét valahonnan az internetről írtam le. Nagyon jó tartású tölteléke van. Közben
rájöttem, hogy ez egy édes Quiche Lorraine, ahol mindennek megfelel valami: a
tejszínnek a mascarpone, a sajtnak a pudingpor, és hát persze a szalonnának az
eper.
Szezonnyitó epres pite
A tésztához összemorzsolunk 10 dkg hideg vajat 15 dkg
liszttel és egy csipet sóval. Hozzáadunk 1 tojássárgát és 1-2 evőkanál hideg vizet. Lapos koronggá
formáljuk, és folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben tartjuk. Minden egyéb apróságot
a tésztakészítésről itt találunk.
30 dkg epret megtisztítunk, szükség szerint feldarabolunk és
összekeverünk 2 evőkanál bodzaszörppel. 2 egész tojást kikeverünk 10 dkg
cukorral, 1 csomag vaniliáscukorral/vaniliaesszenciával/bourbon vaniliával, ami
van. Teszünk hozzá 150 g tejfölt, 1
citrom levét, 25 g vaníliás pudingport és 250 g mascarponét. Habosra keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát hosszúkás alakúra
nyújtjuk, és egy 35 cm hosszú, 12 cm széles piteformába fektetjük. Késsel
levágjuk a fölösleges tésztát a forma pereme mentén. A tészta aljába teszünk
még 1 evőkanál tápiókát és a leszűrt eper felét. Erre öntjük a krémet, elsimítjuk,
és a maradék epret elosztjuk a tetején. Szórhatunk még rá egy kevés szeletelt
mandulát is. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, míg a tészta közepes színt
kap. Rácson hagyjuk kihűlni. Langyosan szeleteljük. Ízlés szerint megszórhatjuk
porcukorral.
Na, mit vettem a pünkösdi külországi kiránduláson? Hát
persze, hogy egy burgundivörös színű Emile Henry piteformát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése