2019. február 12., kedd

Töpörtős-lekváros

Ma, amikor kóstolót hoztam a töpörtős szilvalekváros batyukból, az egyik kolléga felrótta, hogy nem édes a sütemény. Éppen ez a jó benne, mondtam én, és még azt is hozzátehetném, hogy annyiféle íz van benne, ami ritkaság a sütemények között. Sós a tészta, fűszeres a töpörtő, keserű a szilvalekvár, édes a tetején a fahéjas cukor, a dió meg ropogós. Nagyon elégedett voltam vele.

Töpörtős-szilvalekváros batyu (kb. 30 darab, plusz a maradékból pár pogácsa)

















2 dl görög joghurtot a mikróban meglangyosítunk. Teszünk bele 1 evőkanál cukrot és 3 dkg élesztőt. 10-15 perc alatt hagyjuk felfutni. 50 dkg liszthez adunk 1 teáskanál sót, 1 tojást, és bedagasztjuk a felfutott élesztővel. Szükség szerint adagolunk még hozzá joghurtot (2-2,5 dl), míg sima, rugalmas tésztát nem kapunk. Langyos helyen 30 percig kelesztjük. 25-30 dkg darált töpörtőt összekeverünk 1 teáskanál sóval és negyed teáskanál fehérborssal. A megkelt tésztát a töpörtővel összegyúrjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük. Kb. fél cm vastagra kinyújtjuk és tojásfehérjével megkenjük. 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágunk ki belőle, és mindegyik közepére egy teáskanál szilvalekvárt teszünk. A tésztaköröket három ponton összecsípjük és tejjel hígított tojássárgával lekenjük. A batyu közepére egy darab fél diót nyomunk. A batyukat 190 fokos sütöben kb 15 percig sütjük, míg enyhe színt kapnak. Még melegen leszórjuk fahéjas porcukorral.

A szaggatáskor leeső tésztát összegyúrjuk, kicsit vastagabbra hagyjuk, tojással lekenjük és kocka alakú pogácsákat vágunk ki belőle.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése