2019. április 8., hétfő

Csokis keksz

Ebből már a blogon is van pár, egyébként meg milliót lehet találni bárhol. Rendeltem néhány  (second hand) szakácskönyvet az amazonról, mert elcsábultam a témától, a képektől, és az már csak bónusz, ha el is készítek valamit. Mondjuk, csokis kekszet. Ez ráadásul különlegesen finom is.

A szép nevű Bronte Aurell Londonban (hol máshol) skandináv kávézót üzemeltet. Több könyvet is kiadott a skandináv konyháról, ami jól illeszkedik az aktuális trendekhez. Szándékosan nem idézem a közkeletű svéd, dán, finn szavakat, mert kezdenek nagyon elkopni.




Nagy divatja van a mindenféle skandináv életmód-könyveknek, itthon is, de külországban még inkább. Lehet velük csodát tenni? Azt biztosan nem, de talán tényleg komfortosabb lesz a létezés, ha kicsit odafigyelünk magunkra. Kicsit láttam a hétköznapi életet Skandináviában. Turista voltam, de a mindennapi életben, munkahelyeken. A nyugodt élethez minden adott, de ez nem anyagi, hanem emberi kérdés: tartsuk be a közlekedési szabályokat, éljünk mértékletesen, ne akarjunk tárgyakat birtokolni, ezért a környezetünk egyszerű lesz, majdnem puritán. Ez is kulcsszó: a protestáns értékrend tükröződik mindenben. A válaszunk lehet erre az, hogy könnyű azoknak, akiknek nincsenek anyagi gondjaik. Nem érvényes válasz. A másik válasz az, hogy nézzük meg a Bergman-filmeket, micsoda elfojtásokkal küzdenek. Ez sem érvényes válasz, mert ez univerzális jelenség*. De azért van olyan is, amikor a mértékleteshez/átlagoshoz/középszerűhöz való ragaszkodás visszaüt. Erről egyelőre még csak Skandináviában esik szó.

* még a Figaro házasságát is meg lehet rendezni úgy, mintha egy Bergman-film lenne.














A csokis keksz receptjét azzal zárja a szerző: 22-24 darab lesz belőle, attól függően, mennyi tésztát eszünk meg nyersen. Én 24-et kihoztam belőle, igaz, csak éppen megkóstoltam a tésztát.

Bronte csokis keksze (kb. 22 db 4 dkg-os, vagy kb. 40 db  2 dkg-os keksz):



















Megolvasztunk 15 dkg vajat, és hagyjuk kihűlni. Összekeverünk 30 dkg lisztet 0,25 teáskanál sóval, 0,5 teáskanál vaníliakivonattal és 1,5 teáskanál szódabikarbónával. 1 egész tojást és egy tojássárgát felverünk 2 evőkanál tejjel. A megolvadt vajhoz 15 dkg barna cukrot és 10 dkg kristálycukrot keverünk. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, a lisztes keveréket és végül belekeverünk 15 dkg csokicsipszet vagy apróra vágott csokit. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy lehűljön, és a vaj visszafagyjon. Ezután 2, vagy 4 dkg-os golyókat készítünk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól távol. 190 fokos sütőben kb. 8-10 percig sütjük a kekszeket, míg enyhe színt nem kapnak. Pár perc állás után leszedjük őket a papírról és rácson hűtjük ki.

A kedvenc szavaim a skandináv életmód körében a következők: fika (kávészünet svédül), kaka (sütemény svédül). 
A képek Finnországban készültek, Raaheban, éppen két éve, márciusban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése