2019. április 4., csütörtök

Tarhonyás zöldbableves

Szolgáltatót váltunk, ami nem megy zökkenőmentesen. Azon a tévén, amit én szoktam nézni, csak pár csatornát lehet fogni hetek óta, azokat is borzalmas minőségben. Be se kapcsoltam azóta. Igaz, azt megelőzően is csak az Ízőrzőket néztem, ha éppen eszembe jutott. Néha ez csak szórakozás. Sajnálni a népeket, hogy a szegény vidéken rántással töltött zsíros gombócot főznek a berántott üres levesbe, vagy éppen szájat biggyeszteni, amikor egy gazdag (újgazdag) faluban fiatal férfiak húst főznek hússal. Sokszor azonban tényleg lehet értelmes dolgokat látni, és azután kipróbálni. Különösen, ha a kedvenc zöldségem a főszereplő.

Tarhonyás zöldbableves (4 személyre):






















2-3 dkg füstölt szalonnát kiolvasztunk, és megdinsztelünk rajta fél fej vöröshagymát kevés sóval. Hozzáadunk 5 dkg tarhonyát és enyhén megpirítjuk. Meghámozunk 1 közepes fej paradicsomot, vagy 4 koktélparadicsomot, és egy felszeletelt zöldpaprikával együtt a hagymához adjuk.  Pár percig pároljuk, majd megszórjuk 1 teáskanál pirospaprikával, és felengedjük kevés vízzel, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a tarhonya megpuhul. Ekkor hozzáadunk 20-25 dkg friss vagy mélyhűtött zöldbabot. Fél teáskanál liszttel tejfölös habarást készítünk, és amikor a zöldbab is megpuhult, a leveshez adjuk. Belefőzünk még néhány szelet csíkokra vágott kolozsvári szalonnát.   Jól kiforraljuk, ellenőrizzük az ízesítést, és apróra vágott zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Jóízű, mindennapi étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése