2013. november 19., kedd

Tejfölös kifli

Gabojsza receptje. Kétszer elkészítettem, persze csak az eredeti fele mennyiségéből. Még a mi családi receptünknél is jobb. Eredetileg kifli volt, de leegyszerűsítettem a formázást, a gyorsabb elkészítés és az egységes forma érdekében.

Tejfölös kifli (Kb. 30 darab):




















2,5 dl tejet meglangyosítunk. A felében feloldunk 2 kockacukrot és 3,5 dkg élesztőt. 15 percig hagyjuk felfutni. Közben megolvasztunk 2 dkg vajat is. 20 dkg réteslisztet és 20 dkg finomlisztet összekeverünk 2 teáskanál sóval. Hozzáadunk 1 tojást és az élesztős tejjel bedagasztjuk. A maradék tejet kanalanként adjuk hozzá dagasztás közben, míg jó tartású, fényes tésztát nem kapunk. Beledagasztunk 0,35 dl napraforgóolajat, majd az olvasztott vajat is. Letakarva duplájára kelesztjük. Nagy téglalappá nyújtjuk, és megkenjük tejföllel (Már van többféle 25%-os zsírtartalmú is, hurrá.), megsózzuk. A szélesebb oldala felől kb. a feléig feltekerjük mindkét oldalról, és középen elvágjuk. Így kapunk két tejföllel töltött hurkát. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk köménymaggal, vagy mákkal, bármivel, meg is sózzuk. Késsel kisebb darabokra vágjuk, és sütőppírral bélelt sütőlemezen fél órát pihentetjük. Kisütjük 175 fokos sütőben.

A felét kihűlés után lefagyasztottam, néhány nap múlva 200 fokos sütőben a fagyos kifliket pár perc alatt felmelegítettem.

1 megjegyzés:

  1. Azt kihagytad, h laktozmentes dolgokbol is meg lehet csinalni.:) kuldhetsz.

    VálaszTörlés