A blogcsend kezdetének egyéves évfordulójára szeretnék újra megszólalni. Az látszik a régi bejegyzések ritkulásából, hogy nem a kedv, hanem inkább az ihlet fogyott el, és nem az írásra, hanem a főzésre. Nem fogom a munkára, mert dolgoztam már ennél többet életemben (igaz, akkor nem voltam ennyi éves), és nem fogom a fogyasztók finnyásságára sem, mert ebben nagy fejlődés következett be, pozitív irányban.
A válság oka talán a kétéves húsmentes diéta abbahagyása. Az értékek normalizálódásával párhuzamosan fogyott a türelmem az igényes vegetáriánus (kész)ételek hiábavaló keresésére. A főzésre meg nem volt több energiám, mint egy-két éve.
Az ihlet tavasszal kezdett visszatérni. Még nem akartam minden étkezéshez egy új receptet kipróbálni (még most sem), de ismét kezdett izgatni, hogy legyen az étel olyan ízű, amire felkapja a fejét, ha nem is a nagyközönség, de legalább a konyhaasztalnál velem szemben ülő. És tudtam újítani néhány régi ételen úgy, hogy nekem is kedvesebbek lettek.
Bizonyítékképen legyen itt a múlt vasárnapi menü (6 főre, születésnapra):
Rillette savanyú zöldparadicsommal
Gyöngytyúkleves grízgaluskával
Szuvidolt marhapofa zsemlegombóccal
New York cheesecake málnapürével
Voltak még tartalék köretek (nem fogytak), és senki sem tudta, hogy van a konyhában egy kilósnál nagyobb darab egyben sütött karaj, hátha nem lesz elég a marhapofa. Elég volt. A karaj meg a mélyhűtőben várja, hogy hússaláta legyen belőle.
Legalább ilyen jól esett a múlt szombati ebéd (két főre, félig-meddig pizsamában):
Lecsó
Grízes tészta
Bájos kontraszt.
2016. november 30., szerda
2015. december 6., vasárnap
Konyvek 2015. december
Arnaldur Indridason: Kihantolt bunok
Jussi Adler-Olsen: Disgrace
Varga-Kortvelyes Zsuzsanna: Isten orzi titkait
Arnaldur Indridason: Vervonal
Arnaldur Indridason: Hipotermia
Graeme Simsion: The Rosie Project
2015. november 30., hétfő
Könyvek 2015. november
A Miniaturist apropóján Jan Steen képe.
Robert Galbraith: The Career of Evil
Arthur Phillips: Angelica
Amanda Hessser: Cooking for Mr Latte
Hakan Nesser: A gonosz arcai
Jessie Burton: The Miniaturist
Erich Segal: Oliver's Story
Halász Péter: Második Avenue
2015. október 31., szombat
Könyvek 2015. október
Amikor megláttam ezt a képet a whistleranyján, biztos voltam benne, hogy csak Budapesten festhették. Hát nem. Bernard Safran festette New Yorkban.
Stephen King: Tortúra
Bokáig pezsgőben: Réz Pál hangos emlékiratai
Maj Sjöwall és Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó
P. D. James: Ártatlan vér
Lynn Cullen: Mrs Poe
Martti Rönkä: Határjáró
Maj Sjöwall és Per Wahlöö: Gyilkos a háztetőn
A.J. Kazinski: Álom és halál
2015. október 27., kedd
Női szeszély
Nosztalgia, nyilván nemcsak nekem. Többféle receptet kipróbáltam, az aljával valami sose stimmelt. Ez most jó, a dió meg ráadás.
Női szeszély (Kb. 16 szelet, gyorsan elfogy)
10 dkg vajat megolvasztunk. 2 dkg élesztőt megfuttatunk 1,4 dl langyos tejben 2 kockacukorral. Amikor kész a vajat kikeverjük egy csipet sóval, 2 dkg cukorral, 20 dkg liszttel, 3 tojás sárgájával és a felfutott élesztővel meg 1 citrom reszelt héjával. Sütőpapírral bélelt kicsi tepsibe nyomkodjuk (kb. 20x30 cm) és langyos helyen, mondjuk a melegedő sütő felett 30 percig kelesztjük.175 fokos sütőben 15 percig sütjük. Közben a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadunk 15 dkg porcukrot és azzal addig verjük, míg fényes nem lesz. A sütőből kivett tésztát baracklekvárral megkenjük, arra teszzük a habot és a tetejét megszórjuk tört dióval. (kb. 2 marék diót egy nejlnozacskóba teszünk és a húsklopfolóval néhányszor rácsapunk). 100 fokos sütőben még 20 percig sütjük.
Divány recept, lekvár Margittól.
Női szeszély (Kb. 16 szelet, gyorsan elfogy)
10 dkg vajat megolvasztunk. 2 dkg élesztőt megfuttatunk 1,4 dl langyos tejben 2 kockacukorral. Amikor kész a vajat kikeverjük egy csipet sóval, 2 dkg cukorral, 20 dkg liszttel, 3 tojás sárgájával és a felfutott élesztővel meg 1 citrom reszelt héjával. Sütőpapírral bélelt kicsi tepsibe nyomkodjuk (kb. 20x30 cm) és langyos helyen, mondjuk a melegedő sütő felett 30 percig kelesztjük.175 fokos sütőben 15 percig sütjük. Közben a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadunk 15 dkg porcukrot és azzal addig verjük, míg fényes nem lesz. A sütőből kivett tésztát baracklekvárral megkenjük, arra teszzük a habot és a tetejét megszórjuk tört dióval. (kb. 2 marék diót egy nejlnozacskóba teszünk és a húsklopfolóval néhányszor rácsapunk). 100 fokos sütőben még 20 percig sütjük.
Divány recept, lekvár Margittól.
2015. szeptember 30., szerda
Könyvek 2015. szeptember
Még mindig nyári emlékek: Canaletto képei a Winterpalaisban.
Kristina Ohlsson: Őrangyalok
Aravind Adiga: A fehér tigris
Jo Nesbo: A kísértet
Ed McBain: Utolsó tánc a 87-es körzetben
Rosamunde Pilcher: The Empty House
Valami a tekintetéban: Svéd kriminovellák
Rosamunde Pilcher: The Carousel
Mostanában sok verset is olvastam, főleg angolszászokat.
2015. szeptember 16., szerda
Hideg rizs, háromféle zöldséggel, ráadásul savanyú
Körülbelül ezt gondolta volna G. ha ezt az ételt kapja vacsorára, de ő aznap nem volt otthon, tehát nyugodtan kipróbálhattam a Food52 cikkében leírt ötletet. A Food52 ami Amanda Hesser robbanásszerűen fejlődő gasztrobirodalmának weboldala, szívesen ad ilyesféle címeket: Hogyan főzzünk recept nélkül Wellington bélszínt/rizottót/lasagnet? Bármit, aminek azután végtelen hosszú posztban leírják a receptjét, és minden lehetséges helyen odaírják az alternatívákat. Csirke helyett hal vagy tofu. Cukkini helyett padlizsán. Epic, mondaná egy tizenegyedikes.
A legutóbbi ajánlat: gabonasaláta, recept nélkül. Valahogy így kezdődik: hazamégy a munkából, feldobod főzni a gabonát, közben megpárolod a zöldségeket, elkészíted a vinaigrette-et, és már kész is. Valahogy így is történt. De. Az egyszemélyes adag salátához sikerült összekoszolni két vágódeszkát, egy fazekat, egy serpenyőt, a levesszűrőt, két tányért, plusz a közepes tálat, amiből megettem. Egy tálcát, amin kihűtöttem és leszárítottam a rizst. Még szerencse, hogy a vinaigrette készen volt a hűtőben, és nem volt szükség még egy deszkára, meg a rázóedényre, és elég volt egy darabolókés meg egy villa. De lehet, hogy az kettő volt. Mindenesetre, miután vacsora közben idegkisímító gyanánt végignéztem egy korai Vészhelyzet-epizódot, a konyhában a hétköznap estékre nem igazán jellemző csatatér fogadott. Miközben bepakoltam a mosogatógépbe, ismét eldöntöttem, hogy hétköznap nem főzök. Esetleg csak krumplis tarhonyát. Az megvan egy lábossal meg egy vágódeszkával, ráadásul otthonos, jóízű, kiadós, igazi comfort food és még G. is szereti.
A kép a Food52 oldaláról való.
Ja, és a recept: kifőzünk egy zacskó barna rizst sós vízben. Közben olívaolajon megpirítunk egy karikára vágott kisebb cukkinit, beszórjuk olasz fűszerkeverékkel. Ugyanebben a serpenyőben átsütünk néhány szelet halloumi sajtot, vagy a megfelelő mutációt. Félbevágunk 10-12 szem koktélparadicsomot, felszeletelünk fél kígyóuborkát. A kihűlt rizst összekeverjük a zöldségekkel, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 evőkanál vinaigrette-tel. A tetejére tesszük a sajtot.
Majd egyszer leírom a különösen jóízű vinaigrette-et is, amit a könyvesboltban memorizáltam orvul, és azóta mindig tartok a hűtőben egy üveggel.
A legutóbbi ajánlat: gabonasaláta, recept nélkül. Valahogy így kezdődik: hazamégy a munkából, feldobod főzni a gabonát, közben megpárolod a zöldségeket, elkészíted a vinaigrette-et, és már kész is. Valahogy így is történt. De. Az egyszemélyes adag salátához sikerült összekoszolni két vágódeszkát, egy fazekat, egy serpenyőt, a levesszűrőt, két tányért, plusz a közepes tálat, amiből megettem. Egy tálcát, amin kihűtöttem és leszárítottam a rizst. Még szerencse, hogy a vinaigrette készen volt a hűtőben, és nem volt szükség még egy deszkára, meg a rázóedényre, és elég volt egy darabolókés meg egy villa. De lehet, hogy az kettő volt. Mindenesetre, miután vacsora közben idegkisímító gyanánt végignéztem egy korai Vészhelyzet-epizódot, a konyhában a hétköznap estékre nem igazán jellemző csatatér fogadott. Miközben bepakoltam a mosogatógépbe, ismét eldöntöttem, hogy hétköznap nem főzök. Esetleg csak krumplis tarhonyát. Az megvan egy lábossal meg egy vágódeszkával, ráadásul otthonos, jóízű, kiadós, igazi comfort food és még G. is szereti.
A kép a Food52 oldaláról való.
Ja, és a recept: kifőzünk egy zacskó barna rizst sós vízben. Közben olívaolajon megpirítunk egy karikára vágott kisebb cukkinit, beszórjuk olasz fűszerkeverékkel. Ugyanebben a serpenyőben átsütünk néhány szelet halloumi sajtot, vagy a megfelelő mutációt. Félbevágunk 10-12 szem koktélparadicsomot, felszeletelünk fél kígyóuborkát. A kihűlt rizst összekeverjük a zöldségekkel, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 evőkanál vinaigrette-tel. A tetejére tesszük a sajtot.
Majd egyszer leírom a különösen jóízű vinaigrette-et is, amit a könyvesboltban memorizáltam orvul, és azóta mindig tartok a hűtőben egy üveggel.
2015. szeptember 6., vasárnap
Táviratilag
Lecsót főzünk, ahogy szeretjük. Belekeverünk fél doboz mascarpone sajtot. Padlizsánszeleteket sózunk, borsozunk, beszórjuk olasz fűszerkeverékkel. Olajban mindkét oldalát kisütjük. A lecsót a padlizsánnal rétegezve lerakjuk egy tálban, közé teszünk olajbogyót. A tetejére sajtot reszelünk és 200 fokos sütőben átsütjük.
Azért akadnak gyöngyszemek.
Azért akadnak gyöngyszemek.
2015. augusztus 31., hétfő
Könyvek 2015.augusztus
Bevenuto Cellini kalandos sorsú Salierája, vagyis sótartója. Megtekinthető Bécsben a Kunsthistorisches Museum Kunstkammer nevű gyüjteményében.
Jo Nesbo: Hóember
Jo Nesbo: Leopárd
Arnaldur Indridason: Hideg nyomon
Jo Nesbo: Police
Győrfy Miklós: Mágia és mesterség: Ingmar Bergman művészete
Giulia Enders: Bélügyek: A belek csodálatos világa és a jó emésztés
Jo Nesbo: A denevérember
Gergely Márta: Iskolatársak
2015. július 31., péntek
Könyvek 2015. július
A Csontváry-kiállítás tiszteletére: Villanyvilágította fák Jajcéban
Jo Nesbo: Megváltó
Karin Alvtegen: Árnyak
Jo Nesbo: Fejvadászok
Jeff Gerth- Don van Natta Jr: Hillary Rodham Clinton
Gorges Simenon: Maigret és a gengszterek
Arnaldur Indridason. Hidegzóna
Karcsai Kulcsár István: Szabó István
Alexander McCall Smith: Emma (Az Austen project harmadik kötetet. Közepesen híres és közepesen tehetséges írók írják újra Austen regényeit. Eddig három jelent meg, ez a második, amit olvastam, elég gyenge muzsika. Magyarul még nem jelent meg, az első két kötet viszont kapható magyarul is.)
Ronald D. Gerste: Amerikai elnökfeleségek
Ben H. Winters: Gyilkosság világvége előtt
Leena Lehtolainen: Egyszer úgyis meg kell halni
M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Wizard of Evesham
A. J. Kazinski: Az utolsó igaz ember
Lev Grossman: Varázslók
Graham Greene: The Third Man
Jo Nesbo: Boszorkányszög
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)