2013. március 23., szombat

Élesben: vasárnapi ebéd

Az előző bejegyzés volt a főpróba, mostantól élesben itt működik az Ecet és olaj. Több, mint hat évig voltam a freeblogon, de itt volt az ideje váltani. Remélem, sokan követnek ide.

Továbbra is eklektikus marad a blog, lesz benne mindaz, amit a mottó ígér, vagyis főzés, olvasás, elmélkedés. Legyen ez egy új kezdet is. 

A TV Paprika esténként egymás után vetíti Nigella Lawson Kitchen című, és Jamie Oliver 15 perces ételek című sorozatát. Az előzőt minden este megnézem, a másodikból maximum egy percet, amíg megjelennek a megfőzött ételek. Gondolom, egyértelmű, hogy az elsőre szavazok, mert bár a Nigella-műsor is sokszor hivatkozik arra, hogy percek alatt megvan az étel, itt mégis főzés zajlik. Az alapanyagok átlényegülnek valami mássá, míg a Jamie Oliver műsorban a kényszeresen sokféle, és zavaróan egzotikus hozzávalók szinte éppen csak összekeverednek valamilyen módon. Ettől még nem kedvelem Jamie Olivert kevésbé, de hozzám az első változat áll közelebb.



A vasárnapi ebédhez Nigella chorizót ajánl, amit gondolkodás nélkül helyettesíthetünk jó füstölt kolbásszal. Nálunk egy ideje a Tótkomlósi Hús kft. komlósi csípős kolbásza az etalon, ízben,színben, állományban, és abban az eltéveszthetetlen jellemzőben is, amit Esterházy Péter úgy fogalmazott meg: a jó kolbász akusztikai élmény is. A sütőben remekül elvan, néha kell csak ránézni, közben össze lehet állítani a desszertet. Nigella Lawson minden szakácskönyvében szerepel kalácsfelfújt vagy kenyérfelfújt. Vajas-lekváros kenyérrel, narancslekvárral, itt éppen csokichipsszel. Ha jól visszagondolok, ez volt az egyik első étel, amit tőle láttam, még 2001-ben, Angliában, a Dukinfield-i pub padlásszobájában. A másik étel, amire emlékszem egy teljesen autentikus körözött volt. Nigella el is mondta, hogy egy budapesti szállodában ette a reggelihez, és ott kérdezte meg a receptjét is. A kenyérfelfújt nekem egy kicsit savanyú sütés után, de kalácsból nagyon szeretem. Ez most nagyon egyszerű, szinte purista változat.

Spanyol kolbászos csirke (2 személyre):



4 csirke felsőcombot sózunk, borsozunk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meghámozunk 6 szem közepes krumplit, és kockára vágjuk. 2 közepes fej vöröshagymát félkarikára vágunk. Egy akkora tepsiben, amelynek az alját a krumpli beteríti, összekeverjük a krumplit és a hagymát kevés olívaolajjal és egy csipet oreganóval. 8 darab kétcentis füstöltkolbász darabot egyenletesen bedugdosunk a krumpli közé, és a csirekcombokat a tetejükre tesszük. A forró sütőben 1 órát sütjük. Közben egyszer-kétszer kivesszük, és a krumplit jól összekeverjük a többi hozzávalóval, hogy a kolbászból kisülő zsír mindenhova eljusson. (Ehhez le kell venni a combokat, majd visszatenni.) Ha csirke szépen megpirult, és a krumpli puha, akkor kész.

Nagy adag friss saláta, de akár valami jó savanyúság feltétlen kell hozzá. Nem diétás.

Csokis kalácsfelfújt (2 személyre):




Negyedkilós kalács kétharmadát nagyobb kockákra vágjuk, és elrendezzük egy kivajazott tűzálló tálban. megszórjuk csokichipsszel, vagy apróra vágott csokival. (A nagyobb része úgyis lekonvergál az edény aljára.) Összekeverünk 4 dl tejet és 1 dl tejszínt 3 egész tojással. Belekeverünk 4 púpozott evőanál világos barna cukrot, és szép lassan ráöntjük a kalácsra. Hagyjuk még állni 20 percig, ezalatt a sütőt lecsavarjuk 170 fokra. Mielőtt a felfújtat a sütőbe tesszük megszórjuk a tetejét a belekevert cukor maradékával.A kalácsok közé dugdosunk még pár vajdarabkát.  40-50 percig sütjük, míg a teteje kicsit megpirul, és az öntet megkocsonyásodik. Kicsit hűlni hagyjuk tálalás előtt.

Volt, aki tejszínhabot hiányolt róla. Én inkább egy kis savanykás lekvárral tudnám elképzelni, vagy vanílaiszósszal, de igazán nem hiányzott egyik sem.

Remélem a freeblog nem sokáig duzzog, és tudom linkelni a régi bejegyzéseket. Az sem lenne rossz, ha valaki elárulná, hogy hogyan lehetne ide áthozni az egész cuccot, lehetőleg gyorsan és fájdalommentesen. Vagy egy hozzáférést küld legalább  ahhoz, aki tudja... Magamtól az egyenkénti bemásolásig jutottam. 

3 megjegyzés:

  1. Jelentem én hűségesen itt vagyok az új helyeden is, arról, hogy kell átmenteni/másolni az egész régit ide arról gőzöm nincs, mindenesetre a régi blogodat a számítógépre mentsd le, nehogy elvesszen.
    A babos-szalámis tészta /én spagettivel/receptedet megcsináltam, finom volt:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Te vagy itt a első kommentelő! Kaptam már ötleteket az áttöltésre, majd kiderül,mi a jobb. Szerencsére folyamatosan menetette le a blogota számítógépre, ami sokszor jól jött.

    VálaszTörlés
  3. Na örülök, remélem minden rendben lesz:-)))))

    VálaszTörlés