2013. április 5., péntek

Segítsüti 2013.

A Segítsüti tavaszi fordulója következik. Ezúttal a Magyar Gyermekmentő Alapítvány javára.



Amikor Nemisbéka meghívása megérkezett, éppen a munkahelyemen ültem a számítógép mellett. Rögtön hangosan kezdtem gondolkozni. Mit süssek, ami finom, eláll, és még szállítható is? Az egyik kolléganő adott egy ötletet, és mivel úgy gondoltam, a legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb sütemény lesz a legjobb, el is fogadtam. A névnapomra sütöttem meg a sütit, ami alkalmat adott a fotózásra, és némi kisérletezésre is. Kicsit konkrétabban: a gyümölcskenyér, vagy püspökkenyér nagyon sok háziasszony repertoárjában szerepel, sokan ismerik és szeretik, egyszerű, és mindig különböző lehet a benne lévő finomságok miatt. Lehet puritán, mondjuk simán mazsolás. (Brrrr.) De lehet gazdag, és a különböző változatok lehetnek teljesen más hatásúak. Nálam most háromféle volt, a következő töltelékekkel:

- egész mák*, aszalt meggy, csokicseppek


- mogyoró, mazsola, aszalt barack


- cukrozott ananász, mandula, füge


A licit nyertesének felajánlom ezt a háromféle gyümölcskenyeret, de ha szeretne valamilyen másféle ízesítésűt, esetleg csokimázasat, azt is szívesen megsütöm.

Gyümölcskenyér (2 püspökkenyér formába, vagy egy nagy koszorúba elegendő mennyiség):


20 dkg puha vajat kikeverünk 20 dkg kristálycukorral és 4 egész tojással. Adunk hozzá 1 evőkanál vaníliakivonatot, fél citrom reszelt héját és levét. 20 dkg lisztet összekeverünk 1 teáskanál sütőporral. Kiveszünk a lisztkeverékből 1 evőkanálnyit, és összekeverjük az értelemszerűen feldarabolt gyümölcsökkel és olajos magvakkal (gyümölcskenyér formánként 10-12 dkg legyen a töltelék). A többi lisztet hozzáadjuk a tojásos masszához, végül belekeverjük a liszettel elkevert gyümölcsöket. Két hosszúkás formát, vagy egy nagyobb koszorúformát kibélelünk sütőpapírral, amit szükség szerint ki is vajazhatunk. A tésztát beleöntjük a formá(k)ba, és 175 fokos sütőben addig sütjük, míg a beleszúrt hústűre nem tapad semmi és a tészta teteje száraz és tapintásra rugalmas. Pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd a sütőpapír segítségével rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.

A töltelékhez adott liszt segít, hogy ne süllyedjen le az összes gyümölcs a sütemény aljára. Vagy nem.

*Az egész mák meglepően jó ízhatású az édes süteményben, bár egyelőre még nem tartunk ott, mint a Pioneer Woman, aki csak fűszerként vásárolja az egész mákot, gondolom, aranyárban.


A kép Pioneer Woman honlapjáról, aki egy majonézes salátaönetetbe tett egész mákot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése