2013. augusztus 28., szerda

Lencsés moussaka

A tanévre készülő pakoláskor előkerületek a kis receptfüzetek, amiket az Olive magazinból kellett kivágni. (Haragudtam is érte, de másképp nem volt olvasható.) A tematikus füzetek között volt egy, ami olyan ételeket ajánlott, amelyeket nagy adagban meg lehet főzni, és kisebb adagokban lefagyasztani. Én inkább nem tennék ilyet, próbáltam, nem igazán tökéletes. De ez  a veggie moussaka az, pláne frissen. Csak két répáért kellett elrongyolni, a többi hozzávaló kéznél volt.

Lencsés moussaka (Kb. 4 személyre):





















3 kisebb, vagy 2 nagyobb padlizsánt hosszanti szeletekre vágunk, besózunk. 30 perc múlva a szeleteket leöblítjük és kevés olívaolajon több adagban kisütjük. Míg a padlizsán sózódik, 10 dkg lencsét 1 babérlevéllel főzni teszünk, puhára főzzük kb. 25-30 perc alatt. 1 fej vöröshagymát apróra vágunk és olívaolajon kevés sóval megdínsztelünk. 1 gerezd apróra vágott fokhagymát adunk hozzá, 2 kisebb répát kockára vágva és néhány kocka zöldpaprikát. Néhány percig pirítjuk, majd feleresztjük 1 doboz hámozott paradicsommal, és fél doboznyi vízzel. Beleteszünk 1 darab egész fahéjat és 1 csomag zölpetrezselyem összekötözött szárát. Sózzuk, borsozzuk. 10 percig fedő alatt pároljuk. Leszűrjük a lencsét, hozzáadjuk a paradicsomos raguhoz. Még 10 percig főzzük.  Kidobjuk  a fahéjat és petrezselyemszárat. Adunk hozzá 1 szem kockacukrot és belekeverjük a petrezselyem felaprított leveleit. Kicsit hűlni hagyjuk. Tűzálló edénybe rétegesen lerakjuk a ragut és a kisütött padlizsánszeleteket. A tetejét bekenjük tejföllel és megszórjuk reszelt edami és parmezán sajttal. 200 fokos sütőban addig sütjük, míg szép színt kap a teteje. Néhány perc állás után tálaljuk.

Kétnapi ebéd + kóstoló a padlizsán termesztőjének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése