2014. június 28., szombat

Ecet és olaj retró: hideg levesek

HIDEG LEVESEK

















Kapros zöldbableves (4 személyre)
Kb. 1 liter vizet felforralunk sóval, borssal és 1 leveskockával. 30 dkg zöldbabot megtisztítunk, és a forrásban lévő vízbe tesszük egy tisztított, de egyben hagyott vöröshagymával, és csokor feldarabolt kapor felével együtt. Ha a bab megpuhult 1 teáskanál étkezési keményítőt/burgonyalisztet elkeverünk 1 dl tejszínnel, és egy kevés vízzel feleresztjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, és jól kiforraljuk. Hozzáadjuk a maradék kaprot, és jól behűtjük.

Joghurtos céklaleves (4 személyre)
2 fej céklát bő vízben puhára főzünk kuktában 30 perc alatt. Ha kihűlt, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. 2 kemény tojás sárgáját kivesszük, és a levesestálban villával összetörjük. Felengedjük 1 nagy doboz kaukázusi kefírrel, és adunk még hozzá még 1 kis doboz joghurtot is. Beletesszük a reszelt céklát. Ha sűrű, vízzel hígítjuk a szükséges mértékben, sózzuk, borsozzuk. Teszünk még bele apróra vágott kaprot, és zöldhagyma felaprított zöldjét. A keménytojások fehérjét apróra vágjuk, és a leves tetejére szórjuk.

Zöldalmaleves citromhabbal (4 személyre)
A leveshez meghámozunk 2 zöldalmát, és apró kockára vágjuk. A kockákat beletesszük körülbelül 1 liternyi vízbe egy csipet sóval. Adunk hozzá 2-3 evőkanál kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, fél citrom levét és két ujjnyi darab lehámozott citromhéjat egészben. Ízesítjük 3 darab egész fahéjjal és 5-6 darab egész szegfűszeggel. Felforraljuk, és kb. 30 percig főzzük. Utánaízesítjük, ha szükséges, és hagyjuk kihűlni. Kihalásszuk a darabos fűszereket és a citromhéjakat, merülőmixerrel pépesítjük. Hozzáadunk 1 dl tejszínt.
A citromhabhoz 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját felverünk 7,5 dkg cukorral jó habosra robotgéppel. Vizet forralunk egy lábasban, és a tojáshabos tálat rátesszük. Habverővel folyamatosan verjük a krémet, és több részletben hozzáadjuk 1 citrom levét. A hab térfogatának meg kell nőnie, és egy kicsit be kell sűrűsödnie. Ez körülbelül 6-8 percig tart, folyamatos habverés mellett. Ekkor elzárjuk a gázt, de még a gőz fölött hozzáadunk 4,5 dkg vajat, és addig verjük tovább, míg a vaj eloszlik a krémben. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, míg megszilárdul, legalább egy éjszakára. Tálaláskor két evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a levesbe.

Gyümölcsleves
Hozzávalók 3 személyre:
1 csomag mélyhűtött erdei gyümölcs keverék
3 evőkanál cukor
Fél csomag vaníliás cukor
Fél citrom leve
1 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítő
mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
A fagyott gyümölcsöket egy tálba öntjük. A sót és a fűszerkeveréket kb. 1 liter vízben feltesszük, és 5-10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a cukrot, és a citromlevet. Az étkezési keményítőt elkeverjük egy kis vízben, a leveshez öntjük és kiforraljuk. Megkóstoljuk, utánaízesítjük és a gyümölcsökre öntjük. 2-3 óra múlva tálalhatjuk, előtte öntsük bele a tejszínt.

Marcipános barackleves (4 személyre)
6 szem sárgabarackot és 3 szem őszibarackot falatnyi darabokra vágunk, és egy nagy üvegtál aljára teszünk. Felforralunk kb. 1 liter vizet 1 csipet sóval, fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 teáskanál vaníliakivonattal és fél citrom levével. Beleteszünk egy darabot a citrom megmosott héjából is, és belereszelünk 5 dkg marcipánt. Kavargatva felforraljuk, és amikor a marcipán feloldódott, megcukrozzuk. 1 teáskanál étkezési keményítőt/burgonyalisztet elkeverünk 1 dl tejszínnel, és egy kevés vízzel feleresztjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, és jól kiforraljuk. Ezután a barackokra öntjük, és jól behűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése