2014. június 21., szombat

Ecet és olaj retró: kencék

Amikor átköltöztem a freeblogról a blogspotra próbáltam áthozni egyben a régi bejegyzéseket, de nem sikerült. Csak kézimunkával lehetett volna, azt meg hamar meguntam. Hogy ne menjen minden feledésbe, pár vállalható régebbi receptet felteszek ide is, de turbó üzemmódban, csoportonként.

KENCÉK
















Lesütött máj (több napra, több személyre)
Fél kg májat (lehet csirke, vagy kacsa, vagy akár libamáj is) egy éjszakára annyi tejbe áztatunk, amennyi ellepi. Másnap leszárítjuk. Fél kg sertés, vagy kacsazsírt elosztunk két mély serpenyőben és felolvasztjuk. Amikor forró, beledobunk 6-6 gerezd fokhagymát és  fél-fél vöröshagymát, illetve beletesszük a májakat úgy, hogy egy rétegben kényelmesen elférjenek. Lefedjük, és 6-7 percig közepes lángon sütjük. Ne nagyon nézegessük, mert fröcsköl. Ezután a májakat óvatosan megfordítjuk, és egy picit nagyobb lángon fedő nélkül szintén 6-7 percig sütjük. Egy akkora tál aljába, amelyben az összes máj elfér, pirospaprikát, és nagyszemű sót szórunk. A májakat elrendezzük rajta, majd óvatosan rászűrjük a zsírt. Kifagyasztjuk. Kenyér és só jár hozzá.

 Kacsa rillette (jó néhány személyre)
1. nap reggel:
1 kg kacsacombról (kb. 4 alsó és 4 felsőcomb) lefejtjük a bőrt, kockára vágjuk. Egy akkora lábasban, amelybe később a hús is belefér föltesszük 1 dl vízzel és 1 dl fehérborral a kacsahájat és kb. 45 perc alatt kiolvasztjuk. Ne hagyjuk pirulni, inkább adjunk hozzá még egy kis vizet. Ha kész, a kisült bőrdarabokat kiszedjük. (Ezt most nem használjuk fel.) A bőr nélküli húsdarabokat alaposan besózzuk, és egy tálban lefedve 12 órára hűtőbe tesszük.
1. nap este:
A húsdarabokról lemossuk a sót, és konyhai papírral megtörölgetjük a darabokat. Elrendezzük egy rétegben a kisült zsírban (egy zománcos öntöttvas lábos most aranyat ér). Adunk hozzá 4 gerezd fokhagymát a héjával együtt, fél vöröshagymát, 3 babérlevelet, 1 mokkáskanál kakukkfüvet, 1 csomag petrezselyem szárát összekötve (vagyis a bouquet garni összetevőit), 25 dkg sertészsírt, 3-4 evőkanál kacsazsírt és annyi bort, hogy a megolvadt zsír ellepje a húsokat. 110 fokos sütőbe tesszük, és este tíztől reggel hatig sütjük lefedve.
2. nap reggel:
Az edényt kivesszük a sütőből, és lefedve állni hagyjuk, míg kihűl.
2. nap este:
Egy nagy tálban vizet teszünk a mélyhűtőbe. A húsdarabokat kivesszük a zsírból, leválasztjuk a húst a csontról, apróra vágjuk, és egy akkora tálba tesszük, ami ráillik a hideg vizes tálra. Kihalásszuk a fokhagymákat, kinyomjuk a belsejét, felaprítjuk, és a húshoz adjuk. Kihalásszuk a darabos ízesítőket is, ezeket eldobjuk. A hideg vizes tál tetejére tesszük a húsos tálat úgy, hogy az alja a vízbe érjen. Evőkanalanként adagoljuk a lábasból a zsírt a húshoz. Minden alkalommal összekeverjük kézzel. A hideg felület elősegíti a jó elkeveredést. A zsír adagolását addig folytassuk, míg úgy nem gondoljuk, hogy a massza összeállt, jól kenhető lesz. (Ed Wilson, a recept szerzője itt megjegyzi zárójelben: This was never meant to be healthy. Oh, yesss.) A masszát kis tálakba adagoljuk, és a tetejére annyi tiszta kacsazsírt öntünk, hogy teljesen befedje.
A recept szerint egy hónapig áll el, de szerintem érintetlenül, zsírral fedve tavaszig ellesz a hűtőben. Vagy amíg el nem fogy. Ezért érdemes több kicsi edénybe tenni. meg így elajándékozni is könnyebb.

Házi májas (Kb. 1,3 kg, több adagban lefagyasztható)

3 közepes fej vöröshagymát apróra vágunk és 10 dkg vajban megdinszteljük sóval és borssal. 40 dkg főtt császárszalonnát kb. 1 cm-es kockákra vágunk, és a hagymához adjuk. 10-15 percig pároljuk. A cél nem az, hogy kisüljön, inkább hogy puhuljon. Közben megtisztítunk és kisebb darabokra vágunk 0,5 kg csirkemájat. A lángot feljebb csavarjuk az edény alatt, beletesszük a májat, és néhány perc alatt megpirítjuk, míg a májak minden oldala színt kap. Közben tovább sózzuk, borsozzuk, és darálunk rá szerecsendiót. Végül adunk hozzá 2 evőkanál brandyt, és kicsit kiforraljuk. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A merűlőmixer húsdaráló fejével pépesítjük, ha szükséges utánaízesítjük. Hozzáadunk még 20 dkg puha vajat, és simára keverjük, ízesítjük, ha kell. Kisebb edényekbe szétosztjuk. 10 dkg vajat felolvasztunk, és addig hagyjuk a tűzön, míg a víztartalma sisteregve eltávozik. Ha a sistergés alábbhagy, a tisztított vajat a májkrémek tetejére kanalazzuk. Ez fogja megakadályozni, hogy megbarnuljon. 

Tormás túró
10 dkg szendvicstúró
1-2 evőkanál ecetes torma ízlés szerint
só, bors
finomra vágott zöldpetrezselyem
A hozzávalókat összekeverjük. Azonnal fogyasztható.

Házi boursin sajt
15 dkg juhtúró
10 dkg krémsajt
10 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 csokor zöldpetrezselyem
só, bors, bőven szerecsendió
A fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Hozzáadjuk a tejtermékekhez. Az egészet villával összekeverjük, fűszerezzük. Kész.

Vajas kéksajt
10 dkg bármilyen jó minőségű kéksajtot összekeverünk 10 dkg jóminőségű puha vajjal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 

Tojáskrém
4 keményre főtt tojás
1 evőkanál vaj
5 dkg juhtúró
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld, apróra vágva
só, bors, mustár
A tojásokat apróra vágjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Frissen érződjön inkább túl fűszeresnek, mert a tojás magába szívja az ízesítőket. Pár óra hűtés után fogyasztható. 

Fogok én még rilette-et készíteni valakinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése