2014. július 12., szombat

Vége a szezonnak

Az eper, de különösen a sprárgaszezon nagyon termékeny volt az idén. Még maradt néhány étel, amit meg akarok főzni máskor is, ezért leírom, hogy el ne felejtsem.

Tojáshabos epertorta (23 cm-es formába)




A tésztája a mostanában gyakran felhasznált omlós tészta (15 dkg liszt, 10 dkg vaj, só 1 tojássága, 2-3 evőkanál víz), elősütve, megkenve (eper)lekvárral, a tetején két réteg tojáshab, alul sima cukros, tojásonként 3 dkg cukorral, fölötte ugyanez, csak eperpürével dúsítva és habzsákból kinyomva. 170 fok, 15 perc.
Tanulságok:

  • a hab elbír még legalább 1 dkg cukrot tojásonként
  • az alsó réteg hab is rózsaszínű lett, de egyáltalán nem érződött a habon az eperíz, ergo kanalazni lehet, az öntetet pedig külön mellé
  • teljesen cukormentes málnapép (piacról, a szörpkészítés mellékterméke) lekvár helyett a cukros hab alatt jó savanyú-édes egyensúlyt ad


Spárgás rizottó (2 személyre):





















Mindent visszavontam már, amit a rizottóról írtam. 15 dkg rizs elég két személyre. A spárga leforrázva, majd utolsó öt percben vissza a rizottóba. Vöröshagyma, fehérbor, zöldségleves, kavarni. A legvégén 5 dkg kéksajt. A tetejére parmezán, olívaolaj, bors. Spenóttal is készült.




















A spenót nyersen finomra vágva, kéksajt előtt belekeverni.

Spárgás pite (4 személyre):




















Kb. 25 dkg spárgát meghámozunk és leforrázunk egy percig. 1 levelestészta lapot kigöngyölünk. 1 doboz krémsajtot összekeverünk 1 gerezd lereszelt fokhagymával, sóval, borssal. Rákenjük a tésztalapra. 1 tojást felverünk, megkenjük a lapot, a krémes részét és a széleit is. Rárakjuk a spárgaszálakat. Szórunk rá kapribogyót, valami vegyes magkeveréket és olasz zöldfűszerkeveréket. 200 fokon addig sütjük, míg a széle megpirul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése