2014. szeptember 14., vasárnap

Tepertős szilvalekváros csiga

Limarának szakácskönyve jelent meg. Ez mindenkinek öröm, és Limara munkájának elismerése. Egy olvasója azt írta, hogy mióta Limara receptjeit süti, elmúlt a depressziója. El is hiszem, mivel a kelt tészták sütése olyan kellemes, megnyugtató, biztos sikerrel kecsegtető. A könyvben vannak ismert, és új receptek. Én a kelt tészta fejezetet kezdtem el végigsütni ezzel a recepttel, mert olyan jó egy nem túl édes, puha, sokféle ízt kínáló süteményt elkészíteni. Ráadásul minden apróság részletesen le van írva, egy kezdő is bátran hozzáfoghat.

Tepertős szilvalekváros csiga (kb. 20 darab):





















Összegyúrunk 15 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 10 dkg kelt tészta lisztet és 25 dkg BL80-as kenyérlisztet.* Hozzáadunk másfél teáskanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 tojást, 3 evőkanál fehérbort, 15 dkg kaukázusi kefírt**, 3 evőkanál napraforgóolajat, 1 csomag 1 dl langyos vízben feloldott száraz élesztőt***. Összegyúrjuk, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet. 45 percet hűtőben tartjuk. Kinyújtjuk, megkenjük 20 dkg darált tepertő**** kétharmadával. Szimplán hajtogatjuk, rákenjük a maradék tepertőt és duplán hajtogatjuk. Folpackba csomagoljuk, ismét 45 percre hűtőbe tesszük. Kinyújtjuk, megkenjük szilvalekvárral, feltekerjük és csigákra vágjuk. Két tepsin elrendezzük, letakarva 45 percig kelesztjük. 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Nem akartam Limara kenyerét elvenni ezért nem másoltam be szó szerint a receptet. Akinek van egy kis gyakorlata, úgyis tudja, mi micsoda, akinek meg nincs, rendelje meg a könyvet. Itt megteheti.

* Összesen 50 dkg legyen.
** vagy joghurtot
*** Limara mindig friss élesztőt használ
**** a tecsóban kapható darálva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése