2014. október 5., vasárnap

Szerb kapcsolatok

Két egymás utáni szombaton két szerb gyökerű étel, vagy ki tudja. Még azt is el tudom képzelni, hogy a bácskai rizseshúst a szocialista vendéglátóipar a maradék pörkölt felhasználása céjából kreálta. A gyuvecs viszont valódinak tűnik.

Gyuvecs (arányosan az igényekhez mérten):

Rétegezzük a következőket:

 • karikára vágott héjában főtt krumpli
 • olajban kisütött padlizsánszeletek
 • főtt rizs
 • nyers zöldpaprikacsíkok és paradicsomcikkek
 • gombapörkölt szaftostul (vagy sertéspörkölt, akinek azt súgja  karmája)
Minden réteget alaposan sózunk, esetleg borsozunk és 200 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Bácskai rizseshús (2 személyre bőven):
Kevés olajon átpirítunk 12,5 dkg rizst. Egy másik, nagyobb lábosban gombapörköltet készítünk 30 dkg gombából. Hozzáadunk 10 dkg mélyhűtött zöldborsót, a pirított rizst, másfélszer annyi vizet, mint a rizs térfogata. Felforraljuk, és átöntjük egy lapos kerámiatálba. A tetejére paprikacsíkokat és paradicsomcikkeket szórunk. Alufóliával lefedjük, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük.

Itt a gyuvecs nyomdokain haladtam, de lehet, hogy jobb lett volna a gombapörköltet lecsósra készíteni, nemcsak az utolsó percben beletenni a zöldségeket. Jobb lett volna, ha a végső ízben hangsúlyosabb a paprika és a paradicsom, még azon az áron is, hogy kicsit szétfőnek.1 megjegyzés:

 1. Kedves webmester,

  Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, a keresőnk segítségével könnyen megtalálják a felhasználók a receptjeid. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.
  A facebookon hetente publikálunk a bloggerek receptjeiből és egyre népszerűbb az oldalunk.

  Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak. Hónaponta közel 50 millió latogatónk van és ez a szám hónapról hónapra növekedik.

  Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

  Üdvözlettel,
  Tünde
  info@mytaste.hu

  VálaszTörlés