Gesztenyés zöldségek (2 személyre):
2 fej karikára vágott lila hagymát vaj és napraforgóolaj keverékén megpárolunk kevés sóval. 1 gerezd apróra vágott fokhagymát is adunk hozzá, végül 20 dkg előfőzött gesztenyét. Kevés vizet öntünk alá, és néhány percig pároljuk. Közben forró sós vízben csíkokra vágott kelleveleket blansírozunk három percig. Kiszedjük egy hideg vízzel teli tálba. Ha a gesztenye elég puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett káposztát és átmelegítjük. A tetejére bors és Maldon-só. Annak megfelelően fogyasztjuk, amilyen ételnek szeretnénk tekinteni.***
Végre megjön az ihletem, és nem működik a fényképezőgép.
*Még megvan anyámnak az a szakácskönyve, ami részletesen leírja, hogyan készítsünk szárazbabból gesztenyepürét.
**Hogy egyértelműen főzeléknek nevezhessük, még egy kis római köményt kellene beletenni.
*** Nálam a meleg salátához tojáskrémes pirítós járt, chilipehellyel megszórva. (A mai tojáskrém mascarponéval, reszelt parmezánnal, sok mustárral és kevés vöröshagymával készült.)
"Fácán gesztenyével - ismételte a pincér" - alighanem az Isten veletek, ti boldog Vendelinek! c. Krúdy-novellából (?). Tán még a Szindbád-film vendéglós jelenetében is benne volt.
VálaszTörlésÉrdekelne az a babpüré... Meg az olvasónapló!