2015. március 7., szombat

Főtt gesztenye

Az ősszel vettem még egy húsz dekás csomag mélyhűtött főtt gesztenyét. Otthon, a számla tanulmányozása közben derült ki, hogy aznap ez volt a legdrágább tétel, illetve körülbelül ötször drágább, mint a gesztenyemassza.* Azóta morfondíroztam azon, hogy mi legyen belőle. Magyar szakácskönyvek nem használják, az obligát britek karácsonyra kelbimbóval és szalonnával keverik, meg édes levest készítenek belőle. Egyik sem hozott lázba, mígnem a napokban Hugh Fearnley-Whittingstall műsorában láttam egy ötletet , ami a szakácskönyvében is benne van. Ő unortodox  nem hétköznapi pizzát készített belőle, de én hagytam a paszírozást, így a műfaj kicsit bizonytalan. Lehet ez egy meleg saláta, vagy  hosszabb lével főzelék.**

Gesztenyés zöldségek (2 személyre):

2 fej karikára vágott lila hagymát vaj és napraforgóolaj keverékén megpárolunk kevés sóval. 1 gerezd apróra vágott fokhagymát is adunk hozzá, végül 20 dkg előfőzött gesztenyét. Kevés vizet öntünk alá, és néhány percig pároljuk. Közben forró sós vízben csíkokra vágott kelleveleket blansírozunk három percig. Kiszedjük egy hideg vízzel teli tálba. Ha a gesztenye elég puha, hozzáadjuk a lecsöpögtetett káposztát és átmelegítjük. A tetejére bors és Maldon-só. Annak megfelelően fogyasztjuk, amilyen ételnek szeretnénk tekinteni.***

Végre megjön az ihletem, és nem működik a fényképezőgép.


*Még megvan anyámnak az a szakácskönyve, ami részletesen leírja, hogyan készítsünk szárazbabból gesztenyepürét.

**Hogy egyértelműen főzeléknek nevezhessük, még egy kis római köményt kellene beletenni.

*** Nálam a meleg salátához tojáskrémes pirítós járt, chilipehellyel megszórva. (A mai tojáskrém mascarponéval, reszelt parmezánnal, sok mustárral és kevés vöröshagymával készült.)

1 megjegyzés:

  1. "Fácán gesztenyével - ismételte a pincér" - alighanem az Isten veletek, ti boldog Vendelinek! c. Krúdy-novellából (?). Tán még a Szindbád-film vendéglós jelenetében is benne volt.
    Érdekelne az a babpüré... Meg az olvasónapló!

    VálaszTörlés