2018. május 23., szerda

Szezonnyitó epres pite


Remek tavaszi pite, a kedvenc hosszúkás formámban. A receptjét valahonnan az internetről írtam le. Nagyon jó tartású tölteléke van. Közben rájöttem, hogy ez egy édes Quiche Lorraine, ahol mindennek megfelel valami: a tejszínnek a mascarpone, a sajtnak a pudingpor, és hát persze a szalonnának az eper.

Szezonnyitó epres pite





















A tésztához összemorzsolunk 10 dkg hideg vajat 15 dkg liszttel és egy csipet sóval. Hozzáadunk 1 tojássárgát és 1-2 evőkanál hideg vizet. Lapos koronggá formáljuk, és folpackba csomagolva 1 órán át a hűtőben tartjuk. Minden egyéb apróságot a tésztakészítésről itt találunk.

30 dkg epret megtisztítunk, szükség szerint feldarabolunk és összekeverünk 2 evőkanál bodzaszörppel. 2 egész tojást kikeverünk 10 dkg cukorral, 1 csomag vaniliáscukorral/vaniliaesszenciával/bourbon vaniliával, ami van. Teszünk hozzá 150 g  tejfölt, 1 citrom levét, 25 g vaníliás pudingport és 250 g mascarponét. Habosra keverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát hosszúkás alakúra nyújtjuk, és egy 35 cm hosszú, 12 cm széles piteformába fektetjük. Késsel levágjuk a fölösleges tésztát a forma pereme mentén. A tészta aljába teszünk még 1 evőkanál tápiókát és a leszűrt eper felét. Erre öntjük a krémet, elsimítjuk, és a maradék epret elosztjuk a tetején. Szórhatunk még rá egy kevés szeletelt mandulát is. 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, míg a tészta közepes színt kap. Rácson hagyjuk kihűlni. Langyosan szeleteljük. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Na, mit vettem a pünkösdi külországi kiránduláson? Hát persze, hogy egy burgundivörös színű Emile Henry piteformát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése