2020. április 25., szombat

How to cheat

















Delia Smith adott ki egy szakácskönyvet ezzel a címmel, és a receptek a késztermékek észszerű felhasználásáról szólnak, például bolti sajtmártás besamel főzése helyett, ilyesmik. Idő hiányában hasznos lehet bármi, de néha inkább az a baj, hogy a két, vagy éppen egyszemélyes háztartásban (vagy amikor két embernek kétfélét kell főzni, de ez ma már egyre ritkább) a normál mennyiség túl sok, és mire elfogyna az étel, már nem olyan finom.
Nálam főleg a kelt tészták ilyenek, minden recept 50 vagy 60 dkg lisztből indul ki. Van is egy mindenre jó változatom 30 dkg lisztből, de néha ez is sok. Az egyik piacvezető multi (konkrétan a L#dl) árul mélyhűtött lángostésztát. A zacskóban 8 gombóc van, a felolvasztáshoz azt ajánlják, hogy olajos nejlonzacskóban hagyjuk a tésztát felengedni a konyhapulton, vagy a hűtőszekrényben. Mivel az összsúly 1000 g, könnyű kiszámolni, hogy egy gombóc 125 g, ami nálunk egy személyre éppen elegendő. A következőkre jól használható, ha felengedés után átgyúrjuk gombóconként, és formázás előtt pihentetjük 10-15 percet a zacskóban, vagy letakarva.

Lángos

Kézzel ellapogathatjuk nagy kör formájúra, és akkor olyan lesz, mint a strandon, vagy ezt a nagy kört felvágjuk 3-4 kisebb darabra, és forró olajban pirosra sütjük. Nekem tejföl és só, van akinek csak só a kiegészítője.

Pizza

Annyit beszéltem arról, hogy a pizza sok hűhó semmiért, míg rá nem jöttem, hogy tényleg finom, ha nem cifrázzuk agyon. Egy gombóc vékonyra nyújtva egy személynek elég. Minkettőre pizzaszósz, oregano, olívaolaj, olajbogyó és reszelt sajt jön. Az egyikre biztosan kolbász vagy szalámi, a másikra szárított sonka, és valami jóízű zöldség, ha éppen van. Előkészítés után pihen még 10-15 percet, azután kb. 10 percet sül maximális hőfokon egy előmelegített sütőlemezen. Tipikus vasárnapi vacsora lett.

Szalonnás-tejfölös kelt lepény

Egy felengedett és pihentetett tésztagombócot akkorára nyújtunk, hogy egy 18 cm átmérőjű piteforma alját és oldalait befedje. Kelni hagyjuk. Közben  8-10 dkg kis kockákra vágott húsos szalonnát kisütünk*. A megkelt tésztát sós felvert tojással lekenjük, rászórjuk a szalonnakockákat és fél teáskanál köménymagot. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Egy kis pohár tejfölt elkeverünk sóval, borssal és egy gerezd reszelt fokhagymával. A 15 perc sülés után a szalonna tetejére kenjük, és még 10 percig tovább sütjük.

* Akinek engedi a heminája, ráteheti nyersen is, de akkor a szalonnából kisülő zsír mind ott lesz a tésztán. Mondjuk remek ízt ad a lepénynek. Lásd még Julie Powell esetét a zöldséges fasírttal (A Julie & Julia könyvből).

Ez utóbbi a Mein Buffet című német főzős újságból kapott ötelet alapján készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése