2020. augusztus 11., kedd

Húsgombócok fűszeres mártásban

Mautner Zsófi nem szorul rá az én dícséretemre, de most nemcsak finom ételt főzött, hanem arra is ráébresztett, hogy milyen potenciál van ebben a fogásban. Az előnyei így is számosak: 30 perc alatt készen van, két főre 25 dkg darált hús bőven elég és mértékletes, a mártás jóízű. Ha viszont továbbgondolom, akkor a mártás lehet bármilyen (paprikás, paradicsomos, fehér), tehetünk bele bármilyen zöldséget (végtelen lehetőség), ízesíthetjük bármivel (fűszerek, tejszín, tejföl, currypaszta), a köret lehet bármi (krumpli, rizs, bulgur, árpagyöngy, a mártáshoz illő zöldség sütve, párolva). Ezzel változatos választ adhatunk a Mit is főzzek? dilemmára, amely válasz különösen hasznos, ha a kérdés mindennap fölmerül.





















A sütőt 200 fokra állítjuk. 1 szelet fehér kenyeret, vagy 1 zsemlét beáztatunk. 25 dkg darált sertéshúst vagy csirkemellet összekeverünk 1 tojással, 1 gerezd reszelt fokhagymával, sóval, borssal és a kinyomkodott zsemlével. Összegyúrjuk, és ha nem áll össze, akkor kevés zsemlemorzsát adunk hozzá.  Vizes kézzel  diónyi gombócokat formálunk és sütőpapírral lefedett tepsire rakosgatjuk. A sütőben 30 percig sütjük. 3 kovászos uborkát csíkokra vágunk. 2 dkg vaj és 1 evőkanál olaj keverékén megpárolunk kevés sóval egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, teszünk bele apróra vágott kaprot, és kevés vízzel, vagy húslével felengedjük. Hozzáadunk kb. ugyanannyi kovászos uborka levet és beletesszük a felvágott uborkákat. 1 teáskanál lisztet elkeverünk 1 dl tejszínnel, 1 evőkanál tejföllel és kevés hideg vízzel, és a forrásban lévő lébe öntjük. Beletesszük a megsült húsgombócokat, és 2-3 percig forraljuk, majd utánaízesítjük. Egy pici cukor is mehet bele. Körete főtt krumpli.

A recept Mautner Zsófi blogján megtalálható. Ő keményítővel készíti, de ő ezt a lisztnél jobban kedveli, és általában rántás helyett is keményítős habarást használ a főzelékekben. Szerintem a keményítő előnye, hogy selymesebb állagot ad, mint a liszt, de könnyű túlfőzni, és akkor nem sűrít. Én inkább biztosra megyek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése