2022. június 14., kedd

Paul Auster: 3

 Már két éve, hogy letettem a 4321 újraolvasását, de most újra elővettem, és kimazsoláztam a könyvből a harmadik történetszálat, a harmadik korai véget ért Archie Ferguson sztoriját. Az első és második is szomorú volt, de itt az eddigi legtehetségesebb és legnagyobb terhet cipelő Archie kerül elénk, és a sorsa nem is szomorú, sokkal inkább tragikus.

Archie hét éves, amikor meghal az apja. Hogy a sikkasztó bátyja által okozott károkat mentse, az apa belemegy egy gyújtogatási csalásba, ugyanakkor tervet is sző annak megakadályozására. Az eredmény:porrá égett üzlet, és egyetlen halott, ő maga. Csoda, hogy Archie nem sínyli meg jobban, bár erről a jobbanról, még elképzelésünk sem lehet. Ha nincs a csodálatos Rose, aki ugyanazzal küzd, mint a fia, sohasem állnak talpra. Mindehhez egy nagyon speciális drogot fogyasztanak, a mozit. Archie személyesen Isten létét kérdőjelezi meg a tragédia után, és nem nagy meglepetés, hogy Isten nem válaszol a kihívásra, így a fiú maga veszi a kezébe a sorsát.

Bár a halott apja képe egy pillanatra sem hagyja el, Archie felépíti a saját személyiségét, amelyet belülről a kultúra, a filmművészet, a szex és az írói tehetség támogat. Kívülről ott van Rose, Gil személyében egy kivételes mostohaapa és néhány barát. Amy Schneiderman itt sem ajánl túl sokat Archie-nak, de legalább nem is okoz túl nagy kárt, kivételesen.

Húszéves korára Archie létrehoz egy remekművet, amely a saját traumafeldolgozásának a naplója, de a valódi főművet, amely így kezdődik: "A családi legenda szerint...", még ki sem tudja gondolni. A húszéves Archie meghal: a londoni ködben rossz irányba néz, és elüti egy autó.

Miért veszi el Auster Archie3-tól a lehetőséget? Ezt nem biztos, hogy értem.

Gondolkoznom kellene még a tűz motívumán is, ami ebben és az első részben is kulcsfontosságú.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése