2023. április 20., csütörtök

Koronázási pite

 Érdeklődéssel figyelem III. Károly koronázási előkészületeit, és külön örülök, hogy egy ételt is választottak, amelyet a vasárnapi utcábalakra és közös ebédekre ajánlanak. Pár éve több bejegyzést szenteltem a piték iránti rajongásomnak. Sajnos, mostanában ritkábban sütök ilyesmit, talán mert ebédet mindennap főzök, és egy pite több okból sem illik mindig a déli étkezésbe. Részben azért, mert ugyanez a helyzet a koronázási pitével is: nagyon könnyen szállítható, szépen tálalható, egyszerűen elfogyasztható, az ízek a végtelenségig variálhatóak, de az elkészítéshez elő kell készíteni négy-öt komponenst is akár, összekoszolni kétszer annyi edényt. Éppen a fentiek miatt, amikor a munkahelyemen a névnapomat tartottam, mindig legalább háromféle pitét készítettem, kétféle sósat, meg egy édeset. 

A koronázási pite receptjéhez több helyen hozzányúltam, adtam, és elvettem. Tésztaként a bevált 3:2:1 összetételű pitetésztát használtam, a Buckingham palota 2:1 arányút. Adtam hozzá pár kocka kisütött kolozsvári szalonnát, de ez nem adott hozzá annyi ízt, mint gondoltam, tárkony helyett pedig zöldptrezselymet használtam. Sohasem sütöm vakon a pitéket, ezt sem.

Koronázási pite (4 személyre, 26 cm-es piteformában):


1. Pitetésztát készítünk. A mélyhűtőben 30 percig hűtünk 10 dkg vajat és egy pohár vizet. Késes aprítóban 15 dkg lisztet, 1 csipet sót és a kockákra vágott vajat morzsásra keverjük. Egy tálban gyorsan összegyúrjuk 1 tojássárgával és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel. Folpackba csavarva legalább 1 óráig hűtőben tartjuk.

2. 15 dkg mélyhűtött fejtett babot sós vízben puhára főzünk.

3. 1 evőkanál olívaolajon megfuttatunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, adunk hozzá 15 dkg megtisztított spenótot. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, és facsarunk rá citromlevet.

4. Kisütünk 5-6 dkg kockára vágott kolozsvári szalonnát.

5. Lereszelünk 10 dkg gouda vagy bármilyen olvadós sajtot.

6. 1 egész tojást és 2 sárgát kikeverünk 1dl tejszínnel és 1 dl tejjel. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk egy csomag apróra vágott zöldpetrezselymet.

7. Sütőpapíron megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát, belefordítjuk a piteformába, elegyengetjük a széleit.

8. A sütőt előmelegítjük 180fokra. Amíg melegszik, a piteformát hűtőbe tesszük a tésztával együtt. Ettől ropogósabb lesz.

9. Ha forró a sütő, belerakjuk a töltelékeket, és ráöntjük a tojásos keveréket. A sütő alsó rácsán sütjük mindaddig, míg a teteje színt kap. Ez kb. 45 perc, és ez alatt az alja is ropogósra sül.

Langyosan, vagy hidegen fogyasztjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése