Nagy hátrány, ha az ember folyton könyveket
vásárol. Sose tudja, melyikbe kapjon. Most is három áll itt megkezdve, kettő
újraolvasás alatt van, és akkor még ott vannak a szakácskönyvek, amiknek sosem
lehet a végére érni. Nigella Lawson Kitchen című
könyvéről csak pár szót írtam
a megvásárlása után, sütöttem belőle egy csokicsipszes kekszet, néhányszor
elővettem, tobzódtam a túl élénk színű képekben, de főzni nem főztem tovább. A
héten elkezdődött a hozzá kapcsolódó filmsorozat, amelyben feltünnek az ételek
mellett Nigella gyermekei, a mostohalánya, egyéb ismeretlen gyerekek és
felnőttek, no meg az ételek egymás után. Ebből nyilván következett némi főzés,
meg Nigella Lawson életrajzának újraolvasása, ami nem könnyű olvasmány.
Valahogy sikerült olyan életrajzíróttalálnia,
aki úgy szőtte bele a történetbe a fájdalmat, ahogy a valóság is szövögeti. Egy
kis történet ennek illusztrálására. Nigella éppen elpakolja a konyhában a
bevásárolt holmit, és az ötéves kisfia megszólal: Úgy sajnálom, hogy
apu meghalt. Majd ugyanazzal a lélegzettel folytatja: De jó,
hoztál gumimacit!
Babos-szalámis tészta (4
főre bőven):
Felteszünk forrni megfelelő mennyiségű vizet, és
kifőzünk benne 25 dkg apró méretű tésztát. Közben 8
dkg (1 csomag) szeletelt szalámit felvagdosunk kisebb darabokra,
és egy nagyobb lábasban kicsit kisütjük. Hozzáadunk 1 doboz hámozott
paradicsomot, kb. 1,5 dkg vajat és fél doboznyi vizet. Sózzuk,
borsozzuk, adunk hozzá babérlevelet, zsályát és rozmaringot,
meg 2 szem kockacukrot. Leszűrünk és leöblítünk 1
doboz fehérbabkonzervet, és ezt is a paradicsomos masszához öntjük.
Mire a tészta kifő, a mártás kicsit besűrűsödik. A leszűrt tésztát a mártáshoz
adjuk. Keverünk hozzá egy újabb adag vajat, meg egy
félpohárnyit a tészta főzővizéből. Kicsit állni hagyjuk lefedve.
Első kóstolásra olyan volt
a bab és a tészta együtt, mintha krumplihoz ennék kenyeret, de másodszorra sült
virslivel és zöldsalátával éppen jó lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése