Tökleves (2 személyre):
1 kisebb tököt meghámozunk, kimagozunk és nagyobb darabokra vágunk. Meglocsoljuk olívaolajjal, és mellé teszünk 2-3 gerezd hámozatlan fokhagymát. 200 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ha kihűlt, hozzáadunk fél liter hideg zöldséglevest, 2-3 dl sűrű joghurtot, vagy joghurt-tejföl keveréket és a meghámozott, sült fokhagyma gerezdeket. Belereszelünk még 1 gerezd friss fokhagymát. Merülőmixerrel pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk, keverünk bele aprított kaprot. Egy ideig állni hagyjuk, közben kb. 5 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágva kisütünk, és a pörcöket a leves tetejére szórjuk friss kaporral, vagy petrezselyemzölddel együtt.
Ach.
Ez igen, nagyon jól hangzik. Viszem is a receptet. Az egyik erdélyi gasztroblogon meg tök belsejéből, tehát amit ki szoktunk dobni a magokkal együtt, meg a tökhússal és leveszöldségekkel gyönyörű aranyszínű húslevest főztek, illetve pont úgy nézett ki szemre és a blogger családja azt is hitte, hogy húslevest esznek, tehát az íze is olyan lehetett. Na ez a másik amit ki akarok próbálni, nem szemfényvesztés-e, ugyanis nekem sem ártana kissé elcsúszni a vega életmód felé, legalábbis ritkítani erőteljesen a húsevést az ízületeim meg a súlyom miatt /bár egy jó fokhagymás sültért ölni tudnék/.
VálaszTörlésEzt a Keljföl terméket nagyon sok blogon szapulják, de olyan szinten, hogy eddig ránézni sem volt kedvem, nemhogy megvenni. Hogy liszttel van összefőzve stb. Szerintem a frissföllel veszik egy kalap alá, az tényleg botrányos, és lisztes valami,a tejfölhöz még csak nem is hasonlít, de akinek kevés a pénze kénytelen azt venni, mert jóval olcsóbb.
Egyáltalán a danon termékekre sokan ki vannak rúgva, hogy átvernek bennünket, csökkentik az adagokat és így tartják az 59.-Ft-os alacsony árat pl.a kis joghurtuknál.
Szóval szerinted finom és bolgár joghurt a keljföl, én ettem bolgár joghurtot, meg fogom kóstolni ezekután :-)))))