2013. december 3., kedd

Lebbencs

Ha elutazom, G. mindig bejelentkezik az anyukájához ebédre. A menű a hagyományos gyerekkori ételeket tartalmazza: vadas marha, rizses csirke. Marhapörkölt csakis akkor, ha temetőbe is mennek. Leggyakrabban mégis lebbencs van, amit még sose főztem. (Mennyi mindent nem főztem még...) Most mégis kedvet kaptam rá, és anyósom is együttműködő volt, az étel jó, G. elégedett. Én is.

Lebbencs (inkább egytálétel, mint leves, 2 személyre):






















Lassú tűzön kisütünk néhány deka füstölt szalonnát (ez zsír, nem fehérje, én is ehetem) és megpirítunk rajta darabokra tört lebbencstésztát.* A tésztát kiszedjük, 1 fej apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítunk kevés sóval. Teszünk rá 2 teáskanál pirospaprikát és felöntjük vízzel. Beleteszünk 2 közepes krumplit, apró kockákra vágva. Sózzuk, borsozzuk, adunk még hozzá 1 csípős és 1 nem csípős zöldpaprikát, 1 csokor petrezselyemzöld szárát. Én tettem bele még 1 karikára vágott répát is, de ez nem része az eredeti receptnek. Kb. 10 perc múlva visszateszük az ételbe a lebbencstésztát és készre főzzük. Kiszedjük a zöldségeket. Utánaízesítjük és megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

*Gyakorlatilag ez nálam ugyanaz, mint a lasagne tészta. Házi készítés, megszárítva, darabokra törve.




2 megjegyzés:

  1. Nekem ez az egyik kedvenc levesem, majd minden héten készítek magamnak, reggelire is szoktam enni, isteni finom:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Ja, még azt szerettem volna mondani, hogy lehet házi nagykocka tésztával is készíteni, ugyanolyan jó, de szigorúan zöldségeseknél kapható tényleg házilagosan készülttel, mert még a gyermelyivel is picit subaszőnyeg vastagságú lesz a tészta, bár ha minden kötél szakad a gyermelyivel még épp elmegy....minden a recept szerint persze, és répa nélkül:-))))

    VálaszTörlés