2014. július 23., szerda

Ecet és olaj retró: zöldséglevesek



















Paradicsomos zöldbableves
Hozzávalók 4 személyre:
Fél kg zöldbab
Kb. 30 dkg fejtett bab (helyettesíthető babkonzervvel is)
1 csokor zellerzöld
1 fej vöröshagyma egészben
1 csípős zöldpaprika
1 kis doboz paradicsompüré
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál liszt
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 csomag zöldpetrezselyem apróra vágva
1 kockacukor
só, bors
A fejtett babot só nélkül puhára főzzük. A zöldbabot megtisztítjuk, felvágjuk, és forró vízben megfőzzük a zellerrel, az egész hagymával és a csípős paprikával. Sózzuk, borsozzuk. Ha mindkét bab megpuhult, a zöldségeket kidobjuk a zöldbab mellől, és az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Belekeverjük a reszelt vöröshagymát, és a petrezselyem felét, felengedjük kevés vízzel hígított paradicsompürével. Hozzáadjuk a kétféle babot, levével együtt. Felforraljuk, teszünk bele 1 szem kockacukrot, ellenőrízzük az ízesítést. Jó csípősnek és fűszeresnek kell lennie. Tálalás előtt belekeverjük a maradék zöldpetrezselymet.
  
Sült paradicsom leves
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg (7-8 darab) paradicsom
1 kis doboz paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
5 dkg fekete olajbogyó
só, bors
bazsalikom, zellerlevél
ízlés szerint cukor
1 evőkanál balzsamecet
A paradicsomot, a vörös és a fokhagymát kis darabokra vágjuk, összekeverjük a sűrített paradicsommal, a bazsalikommal és az olívaolajjal, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 15 percig sütjük. Ezután egy lábosba tesszük a zöldségeket, hozzáadunk fél liter vizet, és forrástól számított 20 percig főzzük. Az olajbogyót feldaraboljuk, a leveshez adjuk, és a levest pépesítjük. Szűrőn átpaszírozzuk, és újra felforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal. Ízlés szerint cukrot adunk hozzá, zellerlevelet és egy evőkanál balzsamecetet. Sajtos pirítóssal tálaljuk, de tésztát is főzhetünk bele, mint a hagyományos paradicsomlevesbe, meg tehetünk bele pár szem aprított olajbogyót.

Gombás krumplileves
Hozzávalók 3 személyre
4 közepes krumpli
20 dkg gomba
1 nagyobb répa
1 evőkanál vöröshagymakrém
1 kávéskanál liszt
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
A gombát megmossuk, szeletekre vágjuk. A vöröshagymakrémet az olajon kicsit pirítjuk, rátesszük a gombát, megborsozzuk és addig pároljuk, míg a levét elfőtte. Eközben megtisztítjuk a krumplit és a répát, kockára, illetve szeletekre vágjuk őket. A gombát kb. 1 liter vízzel felöntjük, beletesszük a krumplit és a répát, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, míg puha nem lesz. Síma habarással sűrítjük, ami annyit tesz, hogy a lisztet kb 1 dl vízzel símára keverjük és a forrásban levő leveshez adjuk. Még pár percig forraljuk.

Tojásleves
Hozzávalók 2 személyre:
4 közepes krumpli
2 tojás
1 csokor zöldpetrezselyem
Fél zöldpaprika
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 teáskanál liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
só, bors, pirospaprika, köménymag
A krumplit meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. A zöldpetrezselyem szárát levágjuk, a leveleket felaprítjuk. Az olajat felhevítjük, és a liszttel közepesen megpirított rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről a lábast, és először a reszelt vöröshagymát, utána a köménymagot, és végül a pirospaprikát keverjük bele. Felöntjük egy pohárnyi hideg vízzel, simára keverjük és felforraljuk. Annyi vizet öntünk még hozzá, amennyi levest szeretnénk, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a zöldpaprikát, és az összekötözött petrezselyemszárakat. Beletesszük a krumplit, és puhára főzzük. Ha a krumpli puha, kivesszük a zöldpaprikát és a petrezselymet. Hozzáadjuk az ecetet, és utánaízesítjük. Tartsuk a levest gyenge forrásban. A tojásokat üssük fel külön-külön csészékbe, vagy kis tálakba. Öntsük az első tojást a levesbe, de ne keverjük meg, hogy a tojás egyben maradjon. Kb. fél perc múlva jöhet a következő tojás a lábas másik felébe. Öt-hat percig főzzük a tojásokat. Ezután szórjuk a levesbe az apróra vágott zöldpetrezselymet, és azonnal tálaljuk.
  
Fejtettbab leves
 Hozzávalók 3 személyre:
30 dkg kifejtett bab
1 kis fej vöröshagyma, vagy két evőkanál vöröshagymakrém
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál liszt
só, bors, babérlevél
tejföl
 A babot megmossuk, és egy babérlevéllel hideg vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, rántást készítünk. Az olajban egészen sötétre pirítjuk a lisztet, beletesszük az aprított vöröshagymát, vagy vöröshagymakrémet. Egy-két percig kevergetjük, utána felengedjük egy pohár hideg vízzel. Símára keverjük, és hozzáadjuk a puhára főtt babot. Kiforraljuk, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor tejfölt teszünk bele.

 Majorannás gombaleves
 Hozzávalók 3 személyre:
30 dkg gomba
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
1 csapott teáskanál liszt a leves sűrítéséhez
1 dl tejszín
só, bors, majoránna
1 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem
A galuskához:
1 dkg vaj
2-3 evőkanál liszt
1 tojás
A gombát alaposan megmossuk, és kis darabokra vágjuk.  Az olajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, borsot, majorannát, és lepirítjuk. Mikor a leve elforrt, beszórjuk a liszttel, és felengedjük annyi vízzel, amennyi levest akarunk és megsózzuk. Amíg felforr, összeállítjuk a galuskát: a vajat elkeverjük a liszttel, beleütjük a tojást, megsózzuk, és simára keverjük. A levest utánaízesítjük, és kicsi kanállal beleszaggatjuk a galuskát. Ha a galuska megfőtt, vegyük le a tűzről, öntsük bele a tejszínt, és keverjük bele a zöldpetrezselymet.

 Tarhonyaleves (2 személyre)
 Kockára vágunk 10 dkg füstölt szalonnát (nem a húsos, hanem a zsírosabb fajtából), és lassú tűzön kiolvasztjuk. A szalonnapörcöket kiszedjük, és a kiolvadt zsírban megpirítunk 10 dkg tarhonyát. A tűzről lehúzva belekeverünk 1 teáskanál pirospaprikát és felengedjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Beleteszünk 1 fej vöröshagymát egészben, 1 kettévágott és magtalanított zöldpaprikát, és egy csomagnyi zöldpetrezselyem levágott szárát összekötve. Visszatesszük bele a szalonnapörcöt, és adunk hozzá 6 szem krumplit kockára vágva. Lassú tűzön főzzük, és amikor  a tarhonya és a krumpli is megpuhult, kidobjuk belőle a hagymát, a zöldpaprikát és a petrezselyemszárat. A maradék petrezselymet apróra vágjuk, és tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Express minestrone (3 személyre)
 1 leveskockát felfőzünk 7 dl vízben. Belekeverünk 1 doboz csípős arabiata szószt (Sp#r saját márkás). Hozzáadunk 2 szem kockacukrot, őrölt borsot, kevés szárított zellerlevelet. Leöblítünk 1 doboz fehér és 1 doboz vörös babot, a leveshez adjuk, és  felforraljuk. Közben kifőzünk 2 marék kisméretű tésztát, és a leveshez adjuk.

Lencseleves
 Hozzávalók 3 személyre:
15 dkg lencse
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
1 kávékanál liszt
mustár
1 evőkanál reszelt vöröshagyma
só, bors, babérlevél, pirospaprika
A lencsét sótlan vízben a babérlevéllel megfőzzük. (Áztatás nélkül kb. 30 perc). Cukros barna rántást készítünk: az olajat felforrósítjuk és beletesszük a cukrot. Hagyjuk, hogy barna színűre karamellizálódjon. Ekkor beleszórjuk a lisztet, elkeverjük és hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a pirospaprikát. (Mindezt körülbelül ilyen tempóban, mert nagyon forró, és gyorsan megégnek a hozzávalók.) Felengedjük hideg vízzel. Ettől a karamell kiválik, de pár perces kavargatás és melegítés hatására újra feloldódik. Ekkor hozzáadjuk a lencsét, és annyi főzőlevet, amennyi levest akarunk. Sózzuk, borsozzuk és ízesítjük mustárral. Jól kiforraljuk

Csak az érdekesebbeket másoltam be, a többi kézenfekvő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése