Lencsés
korhelyleves (3
nagy adag)
1 fej apróra
vágott vöröshagymát 2 evőkanál olívaolajon megdinsztelünk, sózzuk.
Hozzáadunk apróra vágott répát és zellergumót, rövid
ideig pároljuk. Karikára vágott füstölt
kolbászt teszünk bele, kicsit kisütjük a zsírját. Teszünk rá pirospaprikát és
adunk hozzábabérlevelet. A leveshez öntünk kb. 7,5 dl vizet,
amiben feloldottunk 1 leveskockát. 25 dkg savanyú káposztát átmosunk
és apróra vágunk, és kb. 10-15 dkg lencsével együtt a
leveshez adjuk. Puhára főzzük. Tejföl nem rontja el.
Szíve-nyelve
leves (4
személyre bőven)
1 egész
sertésszívet és 2 sertésnyelvet megmosunk, és enyhén sós hideg vízben
feltesszük főni. Adunk hozzá 1 fej vöröshagymát egészben, 2
gerezd fokhagymát, 8-10 szem egész borsot, 2 babérlevelet. Lassú tűzön
két óráig főzzük, és utána hagyjuk kihűlni. A szívről levágjuk a nagy ereket, a
nyelvekről pedig lehámozzuk a nagyobb ízlelőbimbókat. Mindkét húst hosszúkás
darabokra vágjuk, kb. 4 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra. Pörköltalapot
készítünk. 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, és 1 csapott
evőkanál kacsazsírban üvegesre pároljuk kevés sóval. Adunk hozzá még 1
gerezd fokhagymát apróra vágva, de ezzel már csak egy percig pirítjuk.
A tűzről lehúzva megszórjuk 2 teáskanál pirospaprikával.
Hozzáadjuk a húsokat, felengedjük kevés húslevessel, vagy
alaplével. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 1 szárított
csípős paprikát, fél friss zöldpaprikát, babérlevelet és kevés köménymagot.
Kb. egy órát főzzük még, majd hozzáadjuk a zöldségeket, amelyeket akkora
darabokra vágunk, mint a húst. 4 szál répa, 2 szál gyökér és fél fej
karalábé szükséges hozzá. A levest felengedjük annyi húslevessel és
vízzel, amennyi levest szeretnénk, utánaízesítjük, és addig főzzük, míg a
zöldségek megpuhulnak. Habarást készítünk: fél pohár tejfölt összekeverünk
1 csapott teáskanál liszttel, felengedjük fél pohár vízzel, és
belecsavarjuk fél citrom levét. A forrásban lévő levesbe öntjük,
jól kiforraljuk. Közben sós vízben kifőzünk 10 dkg házi csigatésztát,
és leszűrve a leveshez adjuk. megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Húsgombócos
zöldbableves
Hozzávalók 4
személyre:
40 dkg
zöldbab
30 dkg
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
1 gerezd
fokhagyma
2 szál répa
1 evőkanál
olaj
1 tojás
1 evőkanál
zsemlemorzsa
só, bors,
pirospaprika
Apróra
vágott zöldpetrezselyem
A
darált húsból a tojással, sóval, borssal, és a zsemlemorzsával jóízű
masszát gyúrunk. A vörös és a fokhagymát apróra vágjuk. A felhevített olajon a
vöröshagymát kevés sóval megpároljuk, majd egy kis vizet hozzáadva ismét
zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és már csak 1 percig
pirítjuk. Félrehúzzuk, beletesszük a pirospaprikát, kevés vizet és a
megtisztított, feldarabolt zöldbabot, és a karikára vágott sárgarépát. Sózzuk,
borsozzuk. Amikor felforrt, még annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest
szeretnénk, utánaízesítjük, és forrás közben diónyi gombócokat teszünk bele a
húsos masszából. Addig főzzük, míg a hozzávalók megpuhulnak. Tehetünk a
tetejére apróra vágott zöldpetrezselymet.
Tárkonyos raguleves túrógombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg pulyka felsőcomb (de lehet csirkemell, pulykamell,
vagy sertéshús is)
1 csomag mélyhűtött vegyes zöldség
2 evőkanál olaj
2 evőkanál reszelt vöröshagyma
2 teáskanál tárkony
só, bors
Fél citrom karikára vágva
1 csomag zöldpetrezselyem
A túrógombóchoz:
25 dkg túró
2 egész tojás
1 csipet só
A vöröshagymát megfuttatjuk az olajban, hozzáadjuk a
tárkonyt és az apró kockákra vágott húst. Sózzuk borsozzuk, és kevés vizet
adunk hozzá. A szükséges ideig pároljuk. Közben a túrógombóchoz valókat
összekavarjuk és legalább 30 percig állni hagyjuk. Ha a hús majdnem puha,
hozzáadjuk a mélyhűtött zöldséget, Még pár percig pároljuk, és felengedjük
annyi vízzel , amennyi levet akarunk. Utánaízesítjük, és hozzáadjuk a második
kanál tárkonyt is. Ha csendesen forr, a túrómasszából vizes kézzel gombócokat
formálunk, és a levesbe tesszük. Ha újra felforrt, az edényt lefedjük, a gázt
elzárjuk alatta és 25-30 percig állni hagyjuk. Ezalatt a gombócok megpuhulnak,
és biztosan nem esnek szét. Tálalás előtt a levest újramelegítjük, hozzáadjuk a
tejszínt, a citromkarikákat, és az apróra vágott zöldpetrezselymet.
Gulyásleves
Hozzávalók 3 személyre:
50 dkg marhacomb
60 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csípős paprika, friss, vagy száraz
só, bors, pirospaprika, kömény
1 tojás
Kb. 10 dkg liszt
1 evőkanál kacsazsír
Célszerű a csipetkével kezdeni. Az enyhén felvert tojást
megsózzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy puha, de összeálló tészta legyen.
Lisztezzük be, és egy tányérral letakarva 30 percig pihentessük. A hagymát
felaprítjuk és a kacsazsíron megdínszteljük. A marhacombot 1 cm-es kockákra
vágjuk. A hagymához a pirítás utolsó percében hozzáadjuk a felaprított
fokhagymát és a köménymagot. A tűzről félrehúzva beletesszük a pirosparikát
ízlés szerinti mennyiségben, de az a jó, ha szép piros színe van. Hozzáadjuk a
húskockákat, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet adunk hozzá, beletesszük a csípős
paprikát, és a húst puhára pároljuk. Lehet kuktában is. Míg a hús fő,
megpucoljuk a krumplit, és ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a húst, és ezt is
puhára főzzük sós vízben. Most visszatérhetünk a csipetkéhez. A tésztából
diónyi darabot szakítunk ki, és a bal kezünkbe vesszük. Jobb kézzel kitépünk
belőle egy apró tésztafoszlányt, és a bal tenyerünket (azt a részét, amivel a
tésztát is dagasztjuk) használva alapként, a tésztafoszlányt apró golyóvá
gyúrjuk. Hosszadalmas dolog, de megéri. Aki nem érez ehhez kedvet, galuskát is
tehet bele, akkor puhábbra kell hagyni a tésztát. Ha a hús puha, hozzátesszük a
megfőtt krumplit, és a krumpli főzővizéből annyit, amennyi levest szeretnénk.
Felforraljuk, utánaízesítjük, és kifőzzük benne a csipetkéket.
Pret a
Manger leves (kb.
1,5 liter, 3 nagy adag)
1 kis fej
vöröshagymát apróra
vágunk és 1 evőkanál olajon megdinsztelünk. Apró
kockára vágott répa és zeller társaságában pároljuk puhára.
Hozzáadunk 3 fej apróra vágott gombát és 1 doboz csípős arrabiata
szószt (Sp#rból). Felengedjük vízzel. Adunk
hozzá egy leveskockát, 1 babérlevelet, kakukkfüvet és zsályát.
Felforraljuk, sózzuk, ha kell, és teszünk bele
(intuitíve) 1 maréknyi lencse-barna rizs-borsó keveréket.
Addig főzzük, míg ez megpuhul, kb. 10 percig. Fél paradicsompaprikát
és 2 szál debreceni kolbászt is feldarabolunk hasonló méretűre,
mint a többi zöldséget, és a leveshez adjuk 1 csokor felaprított
zöldpetrezselyemmel együtt.
Marokkói
csirkeleves (kb.
1,5 liter, 3 nagy adag)
Egy sült
csirkecombot kicsontozunk,
és apró darabokra vágunk. Az olajon, amelyen a csirke sült,
megdinsztelünk 1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát. Teszünk
bele egy kevés pirospaprikát. Hozzáadunk 1 kis
doboz sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk. Felöntjük vízzel,
teszünk bele 1 leveskockát. Ízesítjük mozsárban
összetört koriandermag és római kömény keverékével, chilivel és
szárított jalapeno parikával és zsályával.Adunk még hozzá 1
rúd egész fahéjat és 1 doboz leöblített csicseriborsót, meg 5-6 dkg apróra
vágott aszalt sárgabarackot. 10-15 percig főzzük, majd beletesszük
a feldarabolt sült csirkét. Átmelegítjük, és kész.
Spanish chorizo & butterbean soup (kb. 1,5
liter, 3 nagy adag)
1 fej
vöröshagymát apróra vágunk és 1
evőkanál olajon megpárolunk.
Apró kockára vágott zeller társaságában pároljuk
puhára. Teszünk még hozzá zsályát, rozmaringot, kakukkfüvet és kb. 5 dkg
apró kockára vágott füstölt kolbászt. Ha a kolbász zsírja már kicsit
kisült,még adunk hozzá 1 gerezd felaprított fokhagymát. Levesszük
a tűzről és fűszerezzük pirospaprikával és chilivel. Beleteszünk
1 kicsi üveg sűrített paradicsomot. Felengedjük kb. 8 dl-1 liter
vízzel. Teszünk bele 1 doboz leöblített fehérbabot, 5 dkg kockára vágott
puhább paprikás szalámit és 1 leveskockát, meg 1 szárított csípős paprikát.
Ha felforrt belefőzünk 1 jó maréknyi levestésztát.
Utánaízesítjük, és ha a tészta megfőtt, adunk még hozzá 1
csokor felaprított zöldpetrezselymet.
Minestrone (4 személyre)
10 dkg húsos
szalonnát kockára
vágunk és 2 evőkanál olívaolajon átsütünk. Kiszedjük egy tányérra
a pörcöket, és a maradék zsiradékon megdinsztelünk 1 fej apróra vágott
vöröshagymát. Egészen kicsi kockákra vágunk fél fej zellert,
és karikára két vékonyabb sárgarépát. A hagymához adjuk, sózzuk,
borsozzuk, adunk hozzá egy kevés bazsalikomot, és fedő
alatt 5 percig pároljuk. Közben 1 doboz hámozott paradicsomot (400 g)
merülőmixerrel simára turmixolunk. Ha van húslevesünk, felforralunk
kb. háromnegyed litert és kifőzünk benne két maréknyi kisebb méretű
durumtésztát. Tehát nem levestésztát, hanem valami olyat, amit
tésztaételbe használnánk. Ha nincs húsleves, egy leveskockával ízesítjük
a tészta főzővizét. A paradicsomot hozzáadjuk a leveshez, és további 5 percig
főzzük, miközben 2 szem kockacukrot adunk hozzá. Leöblítünk 1
doboz natúr babkonzervet. A leveshez adjuk, egy jó adag vegyes
mélyhűtött zöldséggel, a tésztával és a tészta levével együtt. Én
találtam egy nagyon jó minőségű ínyenc zöldségkeveréket, amiben volt zöldborsó,
zöldbab, kukorica, paradicsompaprika, brokkoli, karfiol, répa. A leveszöldség
csomaghoz még egy kis levél kelkáposztát is adtak, azt is
csíkokra vágtam, és a leveshez adtam, a szalonnakockákkal együtt. Ezekkel
már csak pár percig forraltam a levest. Végül adtam hozzá fél (nem csípős) zöldpaprikát
ferde csíkokra vágva, és apróra vágott zöldpetrezselymet.
Tárkonyos marharagu leves erdei gombával
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg marhacomb
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 csomag szárított rókagomba
Néhány darab sárgarépa (vagy a levesben főtt répa)
só, bors, tárkony
1 csípős zöldpaprika (el is hagyható)
A gombát a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk, másnap
leöblítjük. A marhahúst 1 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket
felaprítjuk, és az olajban kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, addig
pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá tárkonyt, és
ha szeretjük, csípős paprikát. Kevés vizet aláöntünk, és kb. egy óráig
pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, és addig pároljuk együtt, míg a hús meg nem
puhul. Ha friss répát teszünk bele, akkor azt is ekkor érdemes beletenni. Ha a
hús puha, hozzáöntjük a húslevest, szükség szerint utánaízesítjük, és tálalás
előtt beleöntjük a tejszínt.
Scotch broth
Hozzávalók 3
személyre:
40 dkg
marhalábszár
1 evőkanál
libazsír
1 fej
vöröshagyma
1 gerezd
fokhagyma
1 csípős
zöldpaprika
5 dkg
árpagyöngy
3 szál répa
2 szál
gyökér
10 dkg
zöldborsó
só, bors,
petrezselyemzöld
A hagymát
apróra vágjuk és a megolvasztott libazsíron megdinszteljük kevés sóval. Az
utolsó percben hozzáadjuk a felaprított fokhagymagerezdet, majd a másfél centis
kockákra vágott húst. Kicsit pirítjuk, majd felengedjük bő 1 liternyi vízzel.
sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csípős paprikát. Kb. 1 órát főzzük, ezután
beletesszük a megmosott árpagyöngyöt, az ujjnyi hasábokra vágott zöldségeket, és
addig főzzük tovább, míg a hús meg nem puhul. Hozzáadjuk a zöldborsót, és a
friss, vagy szárított petrezselyemzöldet, és készre főzzük.
Jókai
bableves
Hozzávalók 4
személyre (bőségesen):
1 füstölt
csülök
Fél szál
füstölt kolbász
20 dkg
szárazbab
1 csomag
leveszöldség (répa, gyökér, karalábé, zeller)
1 friss
zöldpaprika
1 száraz
csípős paprika
1 fej
vöröshagyma és 1 evőkanálnyi reszelve
2 gerezd
fokhagyma
só, bors,
egész bors, babérlevél, pirospaprika
1 evőkanál
libazsír
1 teáskanál
vaj
3-4 evőkanál
liszt
1 tojás
1 csomag
zöldpetrezselyem
A csülköt
szilveszter este kuktában feltesszük főni. Mellé tesszük a vöröshagymát, a
fokhagymagerezdeket, 10-15 szem egész borsot, 2 babérlevelet és a csípős
paprikát. Másfél órát főzzük. A levében langyosra hűtjük, majd jóízűen
bevacsorázunk belőle, félkemény tojásokkal, tormával, mustárral, ketten. Még
mindig marad elég csülök, azt visszatesszük a lébe. A babot megmossuk, bő vízbe
beáztatjuk. Másnap reggel leszedjük a zsírt a lé tetejéről, a húst kivesszük, és
a levet leszűrjük. A babról leöntjük a vizet, és a csülök levében feltesszük
főni a megtisztított leveszöldséggel, és a zöldpaprikával együtt. Addig főzzük,
míg a bab megpuhul, ez lehet akár 2 óra is. Közben a csülköt kockára, a kolbász
karikára vágjuk. Ha a bab megfőtt, kiszedjük a zöldségeket a levesből. A
zöldpaprikát és a zellert kidobjuk, a répát vastagabb karikára, a gyökeret és a
karalábét hasábokra vágjuk. A különbségnek az az oka, hogy én a répát szeretem,
a többit nem, tehát ha a nemszeretem zöldségeket nagyobbra vágom, könnyebben ki
tudom őket kerülni. Egy lábosban megolvasztjuk a libazsírt, és egy evőkanál
lisztet megpirítunk benne. Hozzáadunk egy evőkanál reszelt vöröshagymát, majd 2
teáskanál pirospaprikát, és felöntjük kb. fél liter hideg vízzel. Simára
kikeverjük, hozzáöntjük a babot és a kockára vágott húsokat és a feldarabolt
zöldségeket. Adunk még hozzá egy kis vizet, ha túl sűrű lenne. Amíg felforr,
2-3 evőkanál lisztet megsózunk, és elkeverjük a vajjal. Beleütjük a tojást,
simára keverjük. A levest megkóstoljuk. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Mokkáskanállal kicsi galuskákat szaggatunk bele. Pár percig főzzük, majd miután
elzártuk a gázt, lefedve állni hagyjuk. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott
zöldpetrezselyemmel.
Palócleves
Hozzávalók 3 személyre:
Fél kg marhacomb
30 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
2 teáskanál pirospaprika
2 babérlevél
1 csípős paprika
Fél citrom leve
1 csomag apróra vágott zöldpetrezselyem és kapor
A húst 1 cm-es kockákra vágjuk. Az apróra vágott
vöröshagymát az olajon megpároljuk, az utolsó percben hozzátesszük a
felaprított fokhagymát is. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, a
húst és a csípős paprikát egészben, vagy kettévágva. Sózzuk, borsozzuk,
hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el a
húst, és puhára pároljuk. Kuktában is lehet, úgy kb. 45 perc. Sós vizet
forralunk. Beletesszük a kockára vágott krumplit, és a feldarabolt zöldbabot.
Puhára főzzük. Ha a hús kész, hozzáadjuk a zöldségeket levükkel együtt. Ha
szükséges, tegyünk még hozzá vizet, de akkor igazán finom, ha jó sűrű.
Utánaízesítjük és felforraljuk. Beleöntjük a citromlevet és a tejszínt,
megszórjuk a zöldpetrezselyemmel és kaporral.
Frankfurti
leves (4
személyre)
1 fej
vöröshagymát apróra
vágunk, és 2 evőkanál olívaolajban megpárolunk kevés sóval.
A párolás végén adunk hozzá 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, és 1
mokkáskanál köménymagot. Hintünk rá pirospaprikát, de nem
annyira piros a leve, mint mondjuk egy krumplilevesnek, vagy bablevesnek.
Ráteszünk egy kis fej csíkokra vágott kelkáposztát, és 2
karikára vágott répát. 5-10 percig kevés lével pároljuk, majd felöntjük
húslevessel, vagy vízzel, és beleteszünk 5 darab kis
kockára vágott krumplit. Tehetünk bele zöldpaprikát is,
esetleg csípőset, de én ezzel általában mindig túlzásokba esem. Sózzuk,
borsozzuk, és puhára főzzük. Ha majdnem kész, belekarikázunk 2
pár virslit. Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk
a tetejére.
Zöldbabos
csirkegulyás táskatésztával (4 személyre)
1 fej
vöröshagymát apróra
vágunk és 2 evőkanál olívaolajon megpirítunk. Kicsit sózzuk,
és a pirítás befejezése előtt 1 gerezd apróra vágott fokhagymát is
teszünk bele. Rászórunk 2 teáskanál pirospaprikát, kevés vízzel
felengedjük. 2 csirkeszárnyat három részre vágunk, 1
csirkemellet kicsontozunk, és két darabra vágunk. A pörköltalaphoz
adjuk. Sózzuk, borsozzuk. Beleteszünk 1 hámozott, apróra
vágott paradicsomot és 1 csíkokra vágott zöldpaprikát. Eddig ez
tulajdonképpen csirkepaprikás, amit 30 percig főzünk. 2 sárgarépát
megtisztítunk és karikára vágunk. Kb. 30 dkg zöldbab végeit
levágjuk, és a hüvelyeket 3-4 centis darabokra vágjuk. A csirkepaprikást
felengedjük húslevessel, beletesszük a zöldségeket és még kb. 30
percig főzzük, míg minden összetevő megpuhul. A csirkemelleket kivesszük, és
pár perc állás után éles késsel kockákra vágjuk. Ezután táskatésztát főzünk
a levesbe, és tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk
rá.
Táskatészta:
Kb. 10 dkg lisztet megsózunk, és előbb
villával, majd kézzel összegyúrunk 1 egész tojással. Ha
szükséges, teszünk hozzá még lisztet, hogy puha, de sima felületű tészta
legyen. Letakarjuk konyharuhával és 15-20 percig pihentetjük. Ezután lisztezett
deszkán vékonyra kinyújtjuk. Bekenjük napraforgóolajjal (az eredeti receptben
disznózsír szerepelt) és alaposan megborsozzuk. A tésztát középen kettévágjuk,
és a széle felől a közepe felé feltekerjük. A tésztahurkákat 5-6 cm-es
darabokra vágjuk. Megfogunk két kézzel, és egyszerre összenyomunk egy
tésztadarabot, és egy kicsit el is fordítjuk a végeit ugyanazzal a mozdulattal.
A forró levesben néhány percig főzzük.
Szoljanka
Hozzávalók 4 személyre:
A húsleveshez:
25 dkg marhahús
25 dkg sertéshús
2 sárgarépa
1 nagyobb gyökér
1 fej zeller zöldjével együtt
1 csípős zöldpaprika
1 vöröshagyma
só, szemes bors
A raguhoz:
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2 teáskanál paradicsompüré
1 pár virsli
1 pár debreceni, vagy 25 dkg főtt sonka
4 közepes ecetes uborka
1 evőkanál kapribogyó
10-15 szem olajbogyó
Fél citrom
1 evőkanál olívaolaj
só, bors, babérlevél
1 csomag finomra vágott zöldpetrezselyem
A húsleves hozzávalóiból jóízű levest főzünk, lehetőség
szerint a fogyasztás előtti napon. Másnap leszűrjük, a húsokat kockára vágjuk.
A zöldségek közül csak a sárgarépát tartjuk meg, karikára vágva. A második fej
vöröhagymát apróra vágva az olajon megdínszteljük. Hozzáadjuk a
paradicsompürét, és egy kicsit lepirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott
kolbászokat, illetve a felkockázott sonkát, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk
a kapribogyót és a babérlevelet, megborsozzuk. Belekeverjük a felszeletelt
uborkát. Felengedjük a húslevessel, hozzátesszük a húsokat és a répát, és 10
percig főzzük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt beletesszük az olajbogyót,
a cikkekre vágott citromot. Belelöntjük a tejszínt és a tetejére szórjuk a
petrezselymet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése