2014. augusztus 9., szombat

Kukorica reveláció

A csemegekukoricát közepesen kedveltem, eddig. A jobb-rosszabb minőségű konzervkukoricák nem inspiráltak túlságosan: kapros-kefíres kukoricasaláta, egy összetevő zöldséglevesben, vajas kukorica köretként. Frissen főztem minden nyáron párszor. Azután megláttam, hogyan lehet levágni a szemeket a friss csőről, és ezzel új távlatok nyíltak meg előttem. Kiderült, mennyire más íze  van a friss kukoricának ételekben is, és innen nem volt megállás.

Kukorica leves (2 személyre):




















1 evőkanál vaj és 1 evőkanál olaj keverékén megpárolunk 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és 1 csomag apróra vágott kaprot. Hozzáadunk 2 csőnyi kukoricaszemet és kb. 7 dl zöldséglevest. 8-10 percig főzzük, majd kevés tejszínt öntünk bele. Tálaláskor friss kaprot és kolbászcsipszet teszünk a tetejére.

Ami nem átallott lesüllyedni, így csak a zsírkarikák látszanak.

Halleves (1 személyre, szigorúan hétköznap):




















3 szelet mélyhűtött lepényhalat besózunk, meglocsoljuk citromlével, és hagyjuk kiengedni. 1 dkg vajon megpárolunk 2 kicsi fej salottahagymát (Jutkától). Megszórjuk tárkonnyal és lestyánnal, adunk hozzá 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1 dl fehérborral és jól kiforraljuk. Teszünk bele 1 babérlevelet és egy kis darab citromhéjat. Hozzáadunk 1 csőnyi kukoricaszemet és kb. 4 dl zöldséglevest. 8-10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a felengedett és kockára vágott halat. Még 5-6 percig főzzük. Tálaláskor öntsünk bele  citromlevet, kevés tejszínt és szórjuk meg friss kaporral.

Végre egy ehető mélyhűtött hal: jóízű, felengedés után tartja a formáját. Flounder néven kell keresni a Sp#r mélyhűtőjében.


Paradicsomos cukkinifőzelék kukoricával és cukkinivel (2 személyre):



3 szál újhagymát karikára vágunk, kevés olívaolajon megpárolunk. Hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, és 1 kockára vágott kisebb cukkinit.  Hozzáadunk 2 csőnyi kukoricaszemet  és felöntjük paradicsomlével, vagy passatával, kb. fél literrel. Sózzuk, borsozzuk, kicsit meg is édesítjük. Teszünk még bele kaprot és csilipelyhet. 8-10 percig főzzük. Citromlével ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk még friss kaporral és feltétként karikára vágott, forró olajban kisütött cukkinit adunk hozzá.

Ez a főzelékes Feri receptje, zseniális.

Csípős kukoricasaláta (2 személyes adag):


2 csőnyi kukoricszemet ősszekeverünk 2 evőkanál olívaolajjal, ízlés szerinti mennyiségű kockára vágott csípőspaprikával és 2 fej karikára vágott salottahagymával. Sütőpapírral bélelt tepsiben vékony rétegben elterítjük, és a sütőben grillfokozaton többször megkavarva  kb. 20 percig sütjük. Ekkor pár helyen már meg lesz pörkölődve a kukorica, de ezt akartuk. Még melegen összekeverjük kockára vágott kígyóuborkával és félbevágott koktélparadicsommal. Balzsamecetes vinaigrette-et locsolunk rá, és egyedül megesszük a kétszemélyes adagot.

Ha valaki olyan tudatlan lenne, mint még én is néhány hete, akkor íme a titok: a kukoricacsövekről lehántjuk a leveleket és a bajuszt,  megmossuk. A csöveket egy nagy tálba állítjuk, és éles késsel, a csutkához minél közelebb levágjuk a kukoricaszemeket úgy, hogy a csövet egy kicsit elfordítjuk minden vágás előtt. Innen a határ a csillagos ég.

2 megjegyzés: