2015. május 30., szombat

Könyvek 2015. május


















Giorgione: Alvó Vénusz (Kapcsolódik a Hustvedt-könyvhöz)


Franck Thilliez: GATACA (A múlt havi Thiliez-könyv folytatása. A nyomozópáros azonos, de a lelkiállapotuk nagyon különbözik az előző könyvbelitől. Ebben is rengeteg ismeretterjesztés van: genetika főleg, de még sok minden. De nem emiatt letehetetlen. A cím így olvasandó: Gá-A-Té-A-Cé-A)

Ian McEwan: The Children Act (A frankfurti repülőtéren vettem, és ezt is kivégeztem pár nap alatt, de nem azért, mert kicsi és vékony. Tipikus McEwan könyv: a nagyon gazdag leírások alapján nagyon jól látjuk a lakásbelsőket, a szereplők külsejét, ruháit, az időjárás változását, vagy éppen állandóságát. Maga a lényeg, mint oly sok McEwan-könyvben, egyetlen pillanat, amely kárhozatba dönthet, vagy mennybe emelhet, bár gyakrabban jutnak a szereplők a pokolra. Lásd Atonement vagy  Enduring Love. Itt is halál a vége, ráadásul egy fiatal fiú halála, de hogy ezért ki a felelős, az nagyon összetett. Mégis úgy tűnik, hogy a felelősség terhét egyetlen személy fogja viselni.)

Siri Hustvedt: The Blazing World (Ha az írónő nem Paul Auster felesége lenne, nem olvastam volna el tőle egy másik könyvet. Ha azt nem olvasom el, nem veszem meg ezt a mostanit. Azt kivánom levezetni, hogy Hustvedt jól ír, a történet merész, bár Merel egy perc alatt megfejtette a történet jelentését. Szerinte a könyv annak az allegóriája, hogy "Paul Auster felesége vagyok ezért nem kezelik a helyén az írásaimat. Na, akkor ezt most kiírom magamból." Jól kiírta, miközben az írást a képzőművészettel helyettesítette a történetben.)

Carolyn Gerin and Kathleen Hughes: Anti-Bride Etiquette Guide (Merel biztosan beszerzett több ilyen alapművet, ami segítette hibátlan esküvője megszervezésében. Mondjuk az internet, a barátnői, jövendő férje, saját intelligenciája és szervezőkészsége mellett. Az biztos, hogy ebben a könyvben benne van az, ami a szervezés fő vezérelvének bizonyult: minden legyen úgy, ahogyan te szeretnéd, de mindenkivel beszéld meg, hogy miért szeretnéd így.)

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság (Ez a könyv azért nem jó, mert annyira meglepő a megoldása, hogy a következő olvasáskor is emlékszünk rá. Ez persze nem komoly , a legtöbb jó krimi befejezésére emlékszünk, a könyv pedig jó. Újraolvasáskor arra érdemes figyelni, hogy hol vannak elrejtve a finom jelek, amelyek a végkifejlet felé mutatnak. Ott vannak, kétségtelen.)

Egy megérthető zenész: Hollerung Gábor 60 éves (Gimis barátnőimmel sok év után Hollerung Gábor koncertjein találkozunk újra. Nagyon élvezzük a koncerteket, a zenét és az előadást is, meg persze az együttlétet, a koncert utáni ebédeket és sétát. A könyvet a Budafoki Dohnányi Zenekar adta ki. Van benne három előadás a Megérthető zene sorozatból, a hozzávaló cd-vel, beszélgetések a karmesterrel, és fotók, jellemző idézetekkel. Születésnapomra kaptam az egyik barátnőtől.)

Eduardo Sacheri: Szemekbe zárt titkok (Nem nagyon akartam Dél-amerikai írót olvasni, de az Agave adta ki. Nem bántam meg. Annyi minden van ebben a könyvben, sokszor a sorok között. Nagyon keveset tudok Argentínáról, de ez a könyv valahogy arról is szól, hogy hogyan lehet túlélni olyan időszakokat, amikor minden a normális emberi élet ellen van. Egészen Közép-európai téma.)

Ignácz Rózsa: Róza leányasszony (Kiskamasz korom kedvenc könyve volt. Többször is elolvastam, mindig a könyvtárból. Lenyűgözött az az érzés, ami áthatotta a szereplőket: megteremteni a magyar nyelvű színjátszást. Nagy részében fogalmam sem volt, mi is történik a magánéletükben. Jobb is.  Jól megírt könyv, igazi iparosmunka. Néha ez is nagyon jó tud lenni.)

Leena Lehtolainen: Az első gyilkosságom (Úgy tűnik, engem is beszippant a skandináv krimi őrület. Nem baj, élvezetes alcsoport.)

Dorothy L. Sayers: Jelige "Gyilkosság" (Agatha Christie kortársa volt az írónő. Megvoltak a maga híres detektívjei, egy nő és egy férfi, mindkettőt jó néhány könyvben szerepeltette. Emellett dolgozó nő volt és ő készítette a ma is használatos angol fordítást az Isteni szinjátékból. A könyv nem ér Agatha Christie nyomába de nagyon modern. remekül írja le egy hivatal, nevezetesen egy hirdetési ügynökség mindennapi életét, és mindezt a harmincas években.)

Ezek az olvasott könyvek. A vásároltak listája sokkal hosszebb, de előbb-utóbb sorra kerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése