2015. május 25., hétfő

Tavaszi ételek (és némi 18+ tartalom)

Piszke édesszájú, ha sósat főz, arra külön oda kell figyelni. Követtem szó szerint a receptet,  de leginkább magamra kellett volna figyelni. Arra, hogy a kéksajtot a sajtok mezőnyének  első helyén egy ideje felváltotta a kecseksajt. A másik a tojás a mártásban, meg a mártás/gnocchi arány. Ha nem teszem bele  akkor nem lett volna száraz, hanem szaftos. Jövőre lehet korrigálni.

Spárgás zöldborsós gnocchi (4 személyre):





















Egy piteformába gnocchit szórunk, nem túl szorosan. Közéjük rakunk pár kanál párolt zöldborsót, és néhány szál feldarabolt, leforrázott spárgát. Megszórjuk kecskesajttal. Fél doboz natúr sajtkrémet felhígítunk joghurttal, lehet jó híg. Sózzuk, borsozzuk, és a gnocchira öntjük. 200 fokon pirosra sütjük.

Tojás nem kell bele.

Ráadás_1: Epres crumble (kép nélkül, a tavalyelőtti változat egyszerűsített mutációja 4 személyre)

10 dkg lisztből, 7,5 dkg vajból és 5 dkg porcukorból linzertésztát gyúrunk. 0,5-1 evőkanál vizet adunk hozzá, nem kell összeállnia. Egy kis tepsibe morzsoljuk és 175 fokon addig sütjük, míg éppen megszilárdul. Míg sül, megtisztítunk fél kg epret, feldaraboljuk, ha kell, és összekeverjük 2-3 evőkanál bodzaszörppel. Elosztjuk 4 kis tűzálló edénybe, és a linzerből a tetejére kanalazunk, úgy hogy befedje a gyümölcsöt, közben egy kicsit tovább morzsáljuk. A sütőben addig sütjük, míg kicsi szant kap, és az eper felforr. A tetejére fagyi, vagy tejszín, meg egy kis friss eper.

Ráadás_2: Kis ötletek a vasárnapi ebédről





















Hát ez csupa jó dolog. A spárga leforrázva, majd sonkába tekerve vajon átsütve. A gomba a párolásnál kapott egy jó kanálnyi savanyú uborka levet. Valami okos a food52-nél azt mondta, hogy kikerekíti a gomba ízét, és valóban így is történt. A csirke is food52-s ötlet. Kifejezetten felsőcombhoz ajánlották, hogy a befűszerezett húst bőrrel lefelé viszonylag kis lángon süssük minden hozzáadása és forgatás nélkül, 15-20 percig. Eközben a felső része teljesen nyersnek látszik. Mikor már jó piros a bőr, megfordítjuk, és további 10-15 percig sütjük. Itt egy kicsit rásegítettem a húsvasalóval, de tényleg finom lett.

Ráadás_3:

Aki kitalálja, hogy a hajtás után látható fiatalember melyik filmben kinek a szerepét játszotta, az nagyon ügyes. Annyit segítek, hogy  tettem már föl a blogra képet erről a fiúról, igaz, az sokkal illemtudóbb volt, Plusz ez volt a Daily Expressben a kép aláírása:

His enormous wand has the Internet spell-bound....























Nos...

2 megjegyzés: