2018. augusztus 10., péntek

Szelektív hulladékgyűjtés

Három hetet töltöttem egy olyan országban, ahol a szelektív hulladékgyűjtést komolyan veszik. Két háztartás működésébe folytam bele, és mindkét helyen az egyik első dolog volt, hogy megmutatták, mit hová kell dobni. Ha véletlenül eltévesztettem, finoman kijavítottak.
Hazajöttem, és hirtelen figyelni kezdtem, hogy a kétszemélyes háztartás válogatatlanul mennyi szemetet termel. Persze nálunk is van egy szelektív kuka, amit havonta ürítenek. Abba rakjuk az újságokat, dobozokat, nejlonzacskókat, de eddig nem döntöttünk minden egyes kidobni valóról, hogy hová is kerüljön. Egy hétig gondolkodtam, azután eldöntöttem, hogy nem kukavásárlással kezdem, egyszerűen a spájzban nyitok egy zacskót a konyhában és a fürdőszobában keletkező papírnak és műanyagnak, esetleg fémnek. Véletlenül ez éppen egybeesett azzal, hogy egyedül maradtam itthon és egy hét alatt, amikor csak mutatóban volt főzés, egymagamnak sikerült két 30 literes zacskót műanyaggal, papírral és két konzervdobozzal teleraknom, míg a tényleges kommunális szemét alig is töltött meg egy zsákot. Jó kezdeményezés.
Persze külországban nem feledkeztem meg a könyvekről és magazinokról sem. Az élelmiszeráruházak pénztárainál lehet megvenni azokat a kis tematikus füzeteket, ahonnan ez az ötlet  származik. Az ötlet maradt csak, mert az eredetiben mángoldlevél volt, és sajt. Ezt a kettőt helyettesítettem cukkinivel.

Cukkinis pulykatekercs


Kb. 25 dkg pulykamellet felszeletelünk, és enyhén megklopfolunk. Kiterítünk 6 szelet baconszalonnát, befedjük a pulykával, és a hús szabadon maradt felét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pulyka fűszerkeverékkel. Egy közepes méretű cukkiniből a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk, és a pulykamell tetejére tesszük. Ezt is megfűszerezzük, majd az egészet feltekercseljük és fogvájóval megtűzzük. A cukkini magjait kivágjuk, és maradékot  felkockázzuk. A hústekercseket 1-2 kanál olívaolajban megpirítjuk és kiszedjük. Apróra vágunk 1 kis fej vöröshagymát és megpároljuk a maradék olajban. Hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és a felkockázott cukkinit és egy kicsit együtt pirítjuk. Hozzáadunk 1 doboz arrabiata szószt, fél leveskockát, bazsalikomot és 2 szem kockacukrot vagy édesítőszert. Visszatesszük a húsokat, a mártást felforraljuk, és 180 fokos sütőbe tesszük. 30 percig pároljuk. Ha az idő lejárt, utánaízesítjük a mártást és az ételt bulgurral vagy rizzsel tálaljuk.

Saláta is kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése