Lobó blogjait régóta olvasom, de az Instán csak most követtem be. Az elmúlt hónapban elindított egy könyves kihívást. Ezt a szót nagyon utálom, meg a fogalmat is, amit takar (tegyük életünk minden szegletét versennyé, hogy meglegyen az a jó érzésünk, hogy lenyomunk másokat). Erre valaki biztosan azt válaszolná, hogy így milyen sok új infóhoz jutunk, tanulunk, stb. Könyörgöm, nem minden emberi cselekvés célja ez?
Szóval Lobó egy takaros táblázat segítségével felhívott, hogy válasszak ki 30 könyvet, különböző szempontok szerint, tegyem föl a képüket az Instagramra, és röviden indokoljam meg, miért azt választottam. Sem a sorrend, sem az idő nem számít, tehát mindenki saját örömére böngésszen a könyvei között. Ez még nekem is tetszett, és persze gondolkodás nélkül tudtam, mi lesz az első könyv (az első könyv, amit nagyon szerettem):
Írtam már a Két Lottiról, még a freeblogos időkben, tehát időszámítás előtt. Ezért most idemásolom, ezt a régi bejegyzést. A VKF XXIV. fordulójára készült, amelynek a témáját Saját levében találta ki, és így hangzott: 3 az egyben: 1 tárgy + 1 történet + 1 recept.
A Két Lotti volt az első komoly könyv,
amit elolvastam. Előtte mesékben utaztam, és a több fejezetből álló könyv
komoly vállalkozás volt egy harmadikosnak. De megadtam a módját: négyszer vagy
ötször is elolvastam egymás után (és azóta még hányszor...). A megviselt zöld
könyvet mindenhova magammal vittem, és egyáltalán nem bántam vele úgy, mint
ahogy egy könyvvel illik. Egyszer ollóval vágtam le annak az oldalnak a sarkát,
ahol éppen tartottam. Ez szép teljesítmény attól, aki a későbbiekben kínosan
ügyelt rá, hogy nehogy egy könyvet kinyitva és lefordítva tegyen le.
Szóval, az
egyik kedvenc részem a Két Lotti-ból az, amikor Luise Lottiként első
vacsoráját próbálja megfőzni.
"Mit is
akart éppen keresni? Ahá! A szerecsendiót meg a reszelőt! Ohó, és mi pihen itt
békésen a szakácskönyv mellett? A leveszöldség! Uramfia! Azt még meg kell
tisztítani és beletenni a húslevesbe! El tehát a villával, s ide a kést! Vajon
kész-e már a hús? És hol a szerecsenreszelő meg a ... azaz a szerecsendió meg a
reszelő?"
A hatvanas
évek végén nemhogy szerecsendió reszelőt, de szerecsendiót is hiába kerestem
volna, erre csak sokkal később volt lehetőségem. Szerecsendiót először valahol
külországban vásároltam, akkor is őrölve, mert tudtam, hogy nincs hozzá
megfelelő reszelőm. Azután eljött annak is az ideje. 2003 őszén voltam először
Svédországban, és egy gyönyörű háztartási kellékeket áruló boltban 10 koronáért
(kb. 1 euró) találtam ezt az eszközt, amiről természetesen rögtön tudtam, mire
jó.
Azóta nagy
becsben tartom, használat után rögtön elmosom, nem használom semmi másra, csak
szerecsendió reszelésre. A görbe felület miatt nagyon praktikus, mindig lehet a
szerecsendiót úgy fordítani, hogy hatékonyan reszeljen. És mibe reszelek
szerecsendiót? Krumplipürébe, besamelbe, krémlevesekbe és természetesen
húslevesbe. Nagyon szeretem az ízét, biztosan nem véletlenül.
Háromsajtos
spenótos lasagne
Hozzávalók 4
személyre:
1 csomag
száraz lasagne lap
25 dkg friss
spenót
5+2 dkg vaj
20 dkg
juhtúró
5 dkg edami
sajt
2-3 evőkanál
reszelt parmezán
5 dkg liszt
8 dl tej
só, bors,
szerecsendió, fehérbors
A
spenótlevelek szárát letördeljük, a leveleket alaposan megmossuk és
lecsöpögtetjük. Késsel durvára felvágjuk, nem túl kicsi darabokra. 2 dkg vajat
megolvasztunk, rádobjuk a spenótot. Sózzuk, borsozzuk, és csak addig
kevergetjük, míg össze nem esik. Félretesszük. 5 dkg vajból, 5 dkg lisztből és
8 dl tejből besamelt főzünk, ízesítjük sóval, fehérborssal, és bőven reszelünk
bele szerecsendiót. Belekeverjük a juhtúrót, a reszelt edami kétharmadát, a
parmezánt, és megpárolt spenótot. Egy megfelelő méretű tál aljára kenünk egy
kevés mártást, erre rakosgatjuk úgy a lasagne lapokat, hogy ne fedjék egymást.
Újabb réteg mártást kenünk rá, hogy a tésztalapok mindenütt be legyenek fedve.
Újabb réteg tésztával, utána mártással folytatjuk, míg a tál meg nem telik. A tetejét
is bekenjük, és rászórjuk a maradék reszelt edami sajtot. 200 fokos sütőben
legalább 45 percig sütjük, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és a teteje szépen
megpiruljon.
Delia Smith receptje volt a kiindulópont.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése