2020. május 30., szombat

#30könyv / 2: A könyv, amit legutoljára olvastál

2001-ben voltam először Európai Uniós ösztöndíjjal Angliában. A csoportban szinte minden európai országból volt valaki. A programot a Tameside-i önkormányzat szervezte. Térképen ne keressük, Tameside nem egy város, hanem jónéhány kistelepülés bevonásával létrehozott közös önkormányzati szervezet, amely a Tame folyó közelében található.* (Hasonló, mint a jelen írás tárgyát képező rendőrségi körzet, amelyet Thames Valley-nek hívnak). A csoporttársakkal könyvekről is beszélgettünk, és az egyik német kolléga ajánlotta Colin Dextert. Meg is vettem egy könyvét, el is olvastam, tetszett is. Ha máshol jártam, vagy éppen ismét Angliában, vettem a szerző könyveit, végül meglett mind a 13, de talán még kettőt ha elolvastam. Tetszettek is, de valahogy eltettem őket későbbre. Oxfordban játszódó klasszikus krimikről van szó, a Thames Valley körzet felügyelője E. Morse, és az őrmesterével együtt nyomoznak. Az ügyek első látásra hétköznapiak, de a megoldások bonyolultak, csavaros gondolkodás, alaposság, és még némi intuíció is kell hozzá. Morse mindezzel rendelkezik. A könyvekből egy magányos, az alkoholizmus határán billegő, tüskés modorú középkorú nyomozó rajzolódik ki. Morse minden ügyet bravúrosan megold, még ha néha más irányba is indul el. Az emberi kapcsolatok viszont nem mennek neki. Az őrmesterét kicsit sem engedi közel magához, nincs barátja. Nőkhöz közeledne, és mindig rosszul választ. Most időrendben vettem elő a könyveket, és négyet már el is olvastam.

Last Bus to Woodstock (1975): Egy kocsma hátsó udvarán holtan találnak egy fiatal nőt, és amikor a nyomozás két gyanúsítottat is talál, ők ketten is meghalnak.

Last Seen Wearing (1976): Két éve eredménytelenül lezárták egy középiskolás lány eltűnésének ügyét. Most felbukkant egy nyom, de az eljáró felügyelő hirtelen meghal. Morse-nak kell folytatnia a nyomozást.

The Silent World of Nicholas Quinn (1977): A brit követelmények szerint külföldön zajló érettségi vizsgákat szervező hivatal egyik tisztviselőjét meggyilkolják. Mivel a holttestet csak három nap múlva találják meg, a kulcsot a halál idejének megállapítása jelenti. Vagyis ki látta utoljára élve a süket áldozatot. Zseniális darab.

Service of all the Dead (1979): Két haláleset történik egy oxfordi templomban, gyilkosság és öngyilkosság. Három érintett azonnal elhagyja a várost. De élve vagy halva? És akik még élnek, meddig?





















Az első két könyvet a tízes évek elején kiadták magyarul, ma már sehol sem kaphatóak. Valószínűleg nem volt nagy áttörés, ezért maradt abba a kiadás.

Colin Dexter tanár volt, és egy családi nyaralás alatt kezdett el írni. Később megromlott a hallása, és egy vizsgaszervező hivatalban dolgozott tovább, egészen nyugdíjazásáig. A regényeiből és a novelláiból, amelyekben Morse szerepel, a nyolcvanas-kilencvenes években sikeres tévésorozat készült. Amikor az eredeti alapanyag elfogyott, Morse segítőjét léptették elő felügyelővé, aki egy új sorozatban a saját őrmesterével nyomoz tovább a Lewis című sorozatban, amelyet már mások írtak. Ez is megért kilenc évadot, és amikor a két főszereplőnek elege lett a munkából, a szerzők visszanyúltak a múltba, és elképzelték, hogyan lett Morse az, akit megismertünk.

Az új sorozat eredeti címe: Endeavour, ami nem más, mint Morse felügyelő titokzatos keresztneve, és jelenleg Oxfordi gyilkosságok címen két magyar tévécsatornán is látható.

Most már beismerhetem, hogy az utóbbi sorozat megnézése adta a lökést ahhoz, hogy elővegyem a Colin Dexter könyveket. 

*Tameside Manchestertől és Liverpooltól egyaránt kb. egy órányi vonatútra van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése