2020. augusztus 26., szerda

#30könyv / 12: Akitől a legtöbbet olvastál

John Updike-ról van szó. Olvastam magyarul, angolul. Verset, tanulmányt, novellát, regényt. Jókat, és néhány gyengébbet. Főművét negyven évig írta. 1960-tól minden évtizedben megjelent egy Nyúl-történet, amelyek hőse az amerikai Everyman, egy fehér, középosztálybeli férfi, aki a századvégi változások között csetlik-botlik.




















A Nyúl-regények rövid összefoglalása:

Rabbit Run (Nyúlcipő): Ötvenes évek. Nyúl a huszas éveiben, és máris hozott egy sor rossz döntést, például elvette Janice-t, aki ebben a részben fullasztja meg részegen a csecsemő Becky-t fürdés közben, majd lazán Nyúlra keni a felelősséget, aki kínjában feladja Ruth iránti szerelmét.

Rabbit Redux (Nyúlketrec): Hatvanas évek. Nyúl a harmincas éveiben. Janice visszavág: elhagyja Nyúlt, de sajnos vissza is jön. A köztes időben Nyúl felfedezi Amerika új arcát, amelyet már a vietnami háború is alakít, beleértve a kábítószert, és a szabad szerelmet. Újabb halál: a kommunává alakult családi ház leég, és benne Jill, és ezzel Nyúl ismét elveszti a szerelem lehetőségét.

Rabbit is Rich
(Nyúlháj): Hetvenes évek. Nyúl a negyvenes éveiben. Megalkuszik azzal, hogy Janice szüleinek pénze segíti előre, és már élvezi is az élet apró örömeit, amelyet szexuális kalandok fűszereznek. Feltűnik Ruth lánya, Annabelle, és Nyúl nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ő az apja. Annál is inkább izgatja ez, mert Nelsonnal, életben maradt gyerekével képtelen közös hangot találni.

Rabbit at Rest ( Nyúlszív): Nyolcvanas évek. Nyúl elmúlt ötven, a teleket Floridában tölti. Az autókereskedést Nelson vezeti, de kiderül, hogy a bevétel nagy részét kábítószerre költi. Míg ő elvonón van, Nyúl túl közel kerül a menyéhez, Pru-hoz, majd mikor ez kiderül, az önkéntes száműzetést választja a floridai nyárban. Itt éri a halál, mikor beáll kosarazni pár fekete fiúhoz egy grundon.
Updike igazságot szolgáltat Nyúlnak, aki egy vitorlásbaleset során megmenti hatéves lányunokája életét. Ő nem fullaszt vízbe gyereket.

Rabbit Remembered (Nyúlfark). A kilencvenes évek legvége. Nyúl már jó régen halott. Nelson leszokott a kábítószerről, megtért, és most ő foglalkozik kábszeresekkel. Házassága Pru-val zátonyra futott. Megjelenik Annabelle, akinek Ruth a halála előtt elmondta, hogy Nyúl a vér szerinti apja. A két gyerek (mindkettő harminc fölött) azonnal közös hullámhosszra kerül. Kölcsönös érzelmi és lelki támogatásuk több jót hoz az életükbe, mint eddig bármi, és tisztában vannak vele, hogy ezt Nyúlnak köszönhetik.
Ja, Janice él, és virul, undokabb, mint valaha. Újra férjhez ment, új férje még nagyobb jólétet biztosít a számára, de ő továbbra sem törődik senkivel. 


A képen a kis piros autó szorosan kapcsolódik a könyvekhez. Nyúl az apósa által alapított Toyota kereskedést vezeti a harmadik részben, amit a fia, Nelson csődbe visz a negyedikben.

1 megjegyzés:

  1. Kifejezetten zseniális összefoglalók! Több van bennük, mint számos elemzésben! Köszönet értük!

    VálaszTörlés