2020. augusztus 29., szombat

Mákos kocka

Még a blogolás kezdetén, 2007-ben, amikor többé-kevésbé minden gasztroblogot ismertünk, valaki közzétett egy körkérdést a szakácskönyveinkről. Mennyi van, milyen gyakran használjuk, mi a három kedvencünk, ilyenek. A három kedvencnél én és saját levében neveztük meg Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek című könyvét. Ábrahámné bölcsődei szakácsnő volt, és vállalt főzést lakodalomra, keresztelőre. A receptjei ízletes alapdarabok voltak, ha kétségem volt bármi felől, inkább hozzá fordultam, mint Horváth Ilonához. Azon kívül a falusi, egyszerű konyhának olyan receptjei voltak a könyvében, olyan hozzávalókból készültek, ami biztosan volt a háztartásban, de mégis újszerű, ízletes volt. Jóval később a Ízőrzők című műsorban fedeztem fel hasonlókat.

Múlt héten a Bödön piacon, a Kóborlós lányoknál sikerült beszerezni egy hasonló gyöngyszemet, Túrós néni szakácskönyvét. Csak tészta receptek vannak a kis vékony könyvben. Azért nem írom, hogy sütemények, mert a többség olyan étel, amiról a Váncza-könyv azt mondja "jó ebédtészta", az ételkésztési technológia tankönyv meg azt, hogy "éttermi meleg tészta". Vagyis főleg édes tészta étel, ami második fogásnak jó egy tartalmas leves után.

Mindkét említett szakácskönyvben szerepel a mákos kocka, kicsi különbségekkel. Végül a tészta részt Túrós nénitől, a tölteléket pedig Ábrahámnétól vettem.

Mákos kocka (4 személyre ebédre bőségesen elég):






















Kifőzünk 25 dkg szélesmetéltet. Közben 5 dkg zsírral kikeverünk 2 tojássárgát és 5 dkg cukrot és egy csipet sót. Belekeverünk 1,5 dl tejfölt, 1 dkg lisztet és a 2 tojás felvert habját. A kifőtt és leöblített tésztát kicsit hűlni hagyjuk. A töltelékhez 1 dl vizet 10 dkg cukorral és 1 citrom reszelt héjával sziruppá főzünk, és belekeverünk 10 dkg darált mákot. Kicsit főzzük, félretesszük. Egy hőálló tálat kizsírozunk, beszórjuk zsemlemorzsával. A langyos tésztát összekeverjük a tojásos masszával, és a felét a tálba terítjük. Rákanalazzuk egyenletesen a máktölteléket, és a maradék tésztát a tetejére tesszük. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg  enyhén megpirul. Nagy kockákra vágva tálaljuk porcukorral megszórva.

Egy kis házi Rote Grütze nem rontotta el.

1 megjegyzés:

  1. Szuper! Én most Ábrahám Gézáné könyvéből a Zala kockával szemezek hogy megsütöm hamarosan, mert a családban sokan szerették valamikor, de aztán feledésbe merült.
    (Jó hogy ilyen aktív a blog mostanában!)

    VálaszTörlés