2020. december 5., szombat

#30 könyv / 16: A tavalyi év legjobb könyve

 Mielőtt véget érne 2020. még feljegyzem 2019. legjobb könyvét.


Nem igazán szeretek novellákat olvasni, túl rövidek, egy kötetben túl sok van, mindig egyenetlen a színvonaluk*, és át kell ismételnem folyton, hogy melyik miről szól. Talán ezért nem került hozzám igazán közel Alice Munroe munkássága, mert a húsz-harminc oldalas novellák összekeverednek a fejemben, és nincs egy téma, vagy hős(nő), akit követhetnék, vagy akire vissza tudnék gondolni.

Nem így a Juliet című könyvnél. Talán a Munroe-tól olvasottak közül ez áll a legközelebb egy regényhez. Valójában három hosszabb novella, amelyek felrajzolnak egy olyan ívet, amelyben látjuk azt is, ami a könyvben nem szerepel. Az első részben Juliet egy hosszú vonatúton megismerkedik a későbbi férjével. Kanadában vagyunk, ez több órás összezártságot jelent, amely alatt az első benyomások jól leülepedhetnek. A második részben Juliet togyogós kislányával hazautazik a szüleihez. Az anyja beteg, egyértelmű, hogy ez az utolsó találkozásuk. Juliet mégsem a veszteség érzésével indul vissza a férjéhez, hanem a bizonyossággal, hogy ő már egyértelműen odatartozik.

Juliet jóval fiatalabb a férjénél, még bőven középkorú, amikor a férje meghal. A lánya egyetemre megy, majd teljesen eltűnik az anyja szeme elől. Juliet keresi is őt, nem is, de a lánya hiánya lesz az élete központi motívuma. Egy véletlen találkozás révén megtudja, hogy hol él a lánya, és hogy gyermekei is vannak már. Úgy dönt, nem közeledik a lányához, és ez a döntés a lemondás és az  újrakezdés keverékének érzését adja neki, már az öregkor küszöbén.

Olyan mély benyomást tett rám ez a hármas szerkezet, hogy úgy éreztem, írnom kell egy hasonlót. Rövid gondolkodás után rájöttem, én is tudok egy háromrészes történetet, még ha a harmadik fejezet csak az én fejemben történik is meg. Könnyen írtam, szívesen olvasom újra. 

A kötetből Pedro Almodovar rendezett filmet. Nem láttam.

*Ez inkább a többszerzős válogatásokra igaz, de egy írónál is lehetnek nagyon különböző értékű novellák egy kötetben. Vagy nem mindegyiknek a témája érdekel. Alice Munroe éppen az egyik kivétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése