2020. december 27., vasárnap

Ungarische Küche

 Az egyik karácsonyi ajándékom ez a könyv, amit a grazi és stuttgarti székhelyű Leopold Stocker Verlag adott ki. A szerzője Bereznay Tamás, és a könyv magyarul is kapható a BOOOK könyvkiadó webshopjában.













Nagyon szép könyv, külsejében és tartalmában is. Az igazi jó házi konyha van benne, paprikáskrumpli, töltött káposzta, töltött paprika, ráadásnak paradicsomos káposzta (amit lehet, hogy mégis főzni fogok). Plusz néhány olyan étel, ami még abszolút belefér mind a magyar, mind a házi konyha  halmazába, de talán nem annyira közismert, vagy éppen új kreáció.

Minden oldalon egy recept, hozzá a fotó. A hangulatfestést néhány visszafogott vidéki életkép szolgálja, közbeszúrt dupla oldalakon. A magyar elnevevezések csak akkor vannak feltüntetve az étel német neve mellett, amikor kőbe vésett dolgokról van szó: tökfőzelék, paprikáskrumpli, halászlé.

Nyilván olyat kerestem az ételek között, ami újdonság lehet, és mivel volt egy kis maradék krumplipüré itthon, elkészítettem Kümmelröllchent.

Krumplis köményes kiflik (24 darab):













300 g friss vagy maradék krumplipürét összekeverünk  2 tojás sárgájával, 1 teáskanál sóval, 1 dl tejjel, 2 dkg elmorzsolt élesztővel és 300 g liszttel. Lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, konyharuhával letkarajuk és 20 percig pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát kettéosztjuk, két cipóba formázzuk, és kinyújtjuk kör alakban. A kinyújtott tésztát 12 cikkre vágjuk, a cikkeket a vastag oldaluknál kezdve kiflivé formázzuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk nagyszemű sóval és köménymaggal. 

Rövid pihentetés után 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük a kivánt szín eléréséig. 

Talán csak a Kutteln "aglio-olio"-t cserélném le pacalpörköltre.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése