2020. december 31., csütörtök

Vörös veréb maraton 4. Savanyú gomba

 A veréb, Dominyika az első kötet végén sikeres, többszörösen álcázott akciót hajt végre. Ennek köszönhetően a moszkvai kémközpontban előléptetik, a CIA-nál pedig a legértékesebb beépített ügynöküknek tekintik ettől fogva. A második kötet, Az árulás palotája kezdetén Putyin elnök személyesen fogadja, és Dominyika egy kedélyes villásreggeli keretében tudja meg, hogy azt az embert, akire őt kicserélték, és aki a mentora volt, még azelőtt lelőtte egy orvlövész, hogy biztonságos területre ért volna. A gombasalátás szendvicsel a kezében a lány megfogadja, hogy bosszút áll.

Savanyú langyos gombasaláta (1 főre):













2 nagy fej gombát kis kockákra vágunk. Olivaolajon két adagban nagy lángon megpirítjuk. Minden adagot megborsozunk, és vigyázunk, hogy ne engedjen levet. Amikor kész, az egészet visszatesszük a serpenyőbe  és 1 teáskanál leöblített és felaprított kapribogyót és 1csokor felaprított zöldpetrezselymet adunk hozzá. Néhány percig kevergetve tovább pirítjuk, ízesítjük mustárral és ecettel, vagy házi salátalével*. Addig főzzük, míg a levét elfövi. Akkor sózzuk, amikor késznek ítéljük. Langyosan fogyasztjuk.

* Yotam Ottolenghi receptje alapján készül. Nem olyan vad savanyú, mintha csak ecetet használnánk, és salátakészítéskor elég csak olajat adni hozzá: 2 dl vizet 1 dl almaecettel és 8 dkg cukorral felfőzünk. Teszünk bele 1 teáskanál sót, rózsaborsot, őrölt kardamomot, meg kevés egész koriandert. Kápia paprika csíkokat tíz percig főzünk ebben a lében, utána a hűtőben tartjuk egy üvegben. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése