2021. április 15., csütörtök

#30 könyv / 21: Kedvenc nonfikciós könyved

Először a televízióban fedeztem föl az Arisztokratákat, talán a második rész vége felé. Mély benyomást tett rám a 18. századi kivételezett helyzetben lévő nők valójában nagyon is hétköznapi élete. Nem voltam benne biztos, hogy fiction vagy non-fiction az, amit látok, de teljesen magába szippantott. Nagy meglepetésemre a Könyvudvarban véletlenül rátaláltam a puritán külsejű könyvre, amely a testvérek levelezése alapján készült, bőséges képanyaggal, és amely a Vintage kiadó jubileumi ajándékkönyve volt. Végül Finnországban, valamikor a kétezres évek végén a sorozatot is sikerült megvennem. 


Non-fiction kategória, de olyan izgalmas, mint egy regény. Mint egy Jane Austen-regény, egészen pontosan. Stella Tillyard dolgozta fel az angol-ír Lennox család 18. századi történetét a család öt lánygyermekének sorsán keresztül. A Lennox-lányok kivételezett helyzetben voltak születésük, és házasságaik révén is, mégis ugyanaz az öröm, és ugyanaz a nyomorúság jutott nekik, mint mindenkinek. Mindez kivételes intelligenciával párosult, és minden lány hosszú levelekben számolt be a többieknek gondolatairól és élete eseményeiről. 

A lányok nagyapja II. Károly angol király törvénytelen fia volt. A restauráció korának uralkodója visszahozta az angol udvarba a fényűzést Cromwell uralma után. Szeretőket tartott, köztük egy gyönyörű francia nőt, és a tőle született fiának hercegi címet és birtokot adományozott. Az 1700-as évek közepén a király dédunokájának családjában egymás után születtek a gyerekek. Többen meghaltak, de mindig jöttek a többiek. Amikor Caroline 19 évesen megszökött Holland későbbi grófjával, Emily 13 éves volt, Louisa, Sarah és Cecelia még meg sem születtek. Nagy botrányt kavart Caroline szökése, de négy-öt év múlva szülei visszafogadták a családba férjével, és három gyermekével együtt. Nem sokáig tartott a megbékélés, két éven belül mindkét szülő halott volt. Az apa a végrendeletében Emily-re bízta a három kisebb lányt, aki ekkor már Írországban élt szintén dúsgazdag férjével. Ez Caroline számára nagy csalódás volt, de nem haragudott a húgaira, élete végéig támogatta őket és jó kapcsolatban maradt velük, de energiáit főleg férje, és fia, Charles James Fox, későbbi külügyminiszter politikai pályájának támogatása töltötte ki.

Emily boldogan élt férjével, aki annyi pénzt bocsájtott rendelkezésére, amennyit csak akart, és ő költött is rendületlenül, sőt el is kártyázott egy csomót. Szerető anyja volt 19 gyermekének. Rousseau tanait követve az ír tenger partján rendezett be nekik egy egyszerű házat, és egy skót nevelőt fogadott melléjük. Ahogy teltek az évek, Ogilvie-vel egyre közelebb kerültek egymáshoz, majd Emily, férje halála után hozzáment gyermekei házitanítójához. Néhány évig a dédanyától maradt franciaországi kastélyban éltek, majd amikor a házasságuk keltette hullámverés elült,  visszatértek Írországba. Három közös gyermekük született még. Hosszú időt értek meg együtt. Emily 82 éves korában halt meg, szellemi frissességét végig megőrízve.

Louisa is ír férjet kapott, bár Conolly szellemi képességeit a Lennox családban senki sem becsülte sokra. Ő is dúsgazdag volt, és idejét a vadászat és a lovaglás kötötte le. Louisának nem született gyermeke. Idejét főleg Castletown nevű házának díszítése foglalta el, majd később örökbe fogadta  Sarah egyik leányát, aki haláláig mellette volt. Mikor Conolly meghalt, Louisa iskolát alapított a birtokon, és ennek a felügyelete haláláig fontos volt számára.

Cecelia volt a legkisebb, alig egy éves, amikor a szülők meghaltak. Emily nevelte fel, később Caroline vezette be a londoni társaságba azzal a céllal, hogy jó férjet találjon neki. Mielőtt ez megtörtént volna, Cecelia 19 évesen meghalt tüdőbajban.

Sarah élete volt a legfordulatosabb, és a legtöbb fájdalommal teli. Kisgyermek korában II. György király kedvence volt, és néhány évvel később a walesi herceg figyelme is rá irányult. A család dédelgette azt a gondolatot, hogy Sarah révén ismét a királyi családhoz tartozzanak, de amikor a trónörökös III. György  néven trónra került villámgyorsan összeházasították egy német hercegnővel. Egy elhamarkodott és szeretet nélküli házasság várt Sarah-ra is, míg hat év múlva találkozott egy férfival, aki vonzotta, mint a fény a lepkét. Meg is szökött vele, majd  a család nagy nehezen visszahozta, és törvénytelen kislányával együtt az akkori családfő, a bátyja házában ítélte visszavonult életre. A férjétől több év huzavona után sikerült elválnia. Néhány év múlva, abban a szűk körben, ahol mozoghatott, ismét találkozott egy férfival, aki természetesen nős volt. Ezúttal Sarah okosabban viselkedett. Amikor Napier őrnagyot a gyarmatokra, Amerikába helyezték, beletörődött sorsába. Pár év múlva Napier özvegyen tért vissza és ekkor már össze tudtak házasodni. Írországba költöztek, és Louisa szomszédságában vettek egy szerény, három emeletes, hét ablak széles házat, ahol nevelték a közös és Napier első házasságából származó gyermekeiket. Öt fiuk közül négy katona lett, három admirális a brit hadseregben. Férje halála után ők jelentették anyjuk életének értelmét. Sarah hosszan hanyatlott. Előbb megvakult, majd szelleme is halványulni kezdett. Hosszú évekig ápolásra szorult, míg végül ő is elment, utolsónak a Lennox lányok közül.

Minden lány kivételes egyéniség volt, és mindegyik kiharcolta a maga boldogságát valamilyen módon.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése